Hlavní obsah

JAR zažívá největší protesty od pádu apartheidu, vyrabováno bylo 200 nákupních středisek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Jihoafrická republika zažívá největších protesty v zemi od pádu apartheidu. Tentokrát propukly poté, co v pátek nastoupil do vězení bývalý prezident Jacob Zuma, který odmítl vypovídat v korupční kauze. Vyrabováno bylo přes dvě stě nákupních středisek a hrozí výpadky v zásobování. Nerozváží se navíc pohonné hmoty.

Foto: Sibonelo Zungu, Reuters

Hořící nákupní středisko v jihoafrickém Pietermaritzburgu.

Článek

V noci na středu propukl silný požár v Durbanu, dosud však není jasné, zda hoří nákupní středisko Massmart, které se stalo terčem rabování, nebo sídlo plynařské společnosti Atrox.

Zasaženo je několik kancelářských budov a všechna auta, co stála na parkovišti, byla ukradena, uvedl server Eyewitness News.

Během protestů, které propukly o víkendu, docházelo opakovaně ke žhářství, byly zablokovány dálnice a vyrabovány obchody a skladiště ve velkých i menších městech v provinciích Gauteng a KwaZulu Natal.

V JAR zemřelo 72 lidí při násilnostech spojených s uvězněním exprezidenta Zumy

Zahraniční

Ve druhé provincii propukly nepokoje, protože z ní pochází 79letý Zuma. Ten se odmítl zapojit do vyšetřování korupce za jeho vlády, za což dostal patnáctiměsíční trest vězení.

V pondělí zahynulo deset lidí v tlačenici při rabování v nákupním středisku v Sowetu a BBC zachytila, jak bylo malé dítě vyhozeno z domu v Durbanu, kde bylo zapálené přízemí s vyrabovanými obchody.

Dítě se podařilo chytit a sousedé pak donesli žebříky, aby se z domu dostali obyvatelé.

Dohromady je už celkem 72 obětí.

Foto: Sibonelo Zungu, Reuters

Zapálené nákupní středisko Pietermaritzburgu

V ulicích je nasazena armáda, protože policie nemá dost sil. Vláda varovala, že pokud bude rabování pokračovat, je tu riziko, že nastanou výpadky v dodávkách potravin.

Vyrabováno už bylo přes dvě stě nákupních středisek, některé byly zničené. Nedostává se i pohonných hmot, protože Shell a BP odmítly provincie KwaZulu-Nata a Guateng zásobovat palivy, napsal server Times Live.

Vláda ale vyloučila, že by vyhlásila výjimečný stav.

Zatím bylo zatčeno na 1234 lidí, včetně 12 osob navádějících k protestům. Zásahy však váznou, protože počty demonstrantů výrazně převyšují počty příslušníků bezpečnostních sil.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Voják před vyrabovaným nákupním střediskem v v Sowetu

Protesty propukly poté, co nastoupil Zuma do vězení, problémem je ale také horšící se ekonomická situace, nezaměstnaných je 32,6 % a mezi mladými činí dokonce 46,3 %. Ekonomiku navíc zasáhla pandemie.

Zumův nástupce Cyril Ramaphosa přitom nepůsobí jako dost silný vůdce, protesty není schopen zvládnout a do ulic poslal jen 2500 vojáků, přitom do boje s covidem-19 jich nasadil 70 tisíc.

Jihoafrický exprezident Zuma skončil ve vězení

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám