Hlavní obsah

Japonský premiér si kritikou raket zabouchl dveře do Pchjongjangu. Podle KLDR je idiot

– Soul

Jste idiot a darebák, reagovala Severní Korea na komentář japonského premiéra Šinza Abého. Ten na východoasijském summitu v Thajsku kritizoval poslední test nových severokorejských raket, čímž si podle KLDR zavřel dveře na půdu Pchjongjangu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Japonský premiér Šinzo Abé během východoasijského summitu v thajském Nonthaburi

Článek

„Abé dělá rozruch, jako kdyby rakety dopadly na japonské území. Je to idiot a darebák,“ cituje Reuters severokorejskou státní agenturu, pro kterou se vyjádřil ambasador pro vztahy s Japonskem Song Il Ho.

Severní Korea zároveň sdělila Abému, který se chtěl setkat s vůdcem KLDR Kim Čong-unem, aby „zapomněl na svůj sen, že někdy vkročí na půdu Pchjongjangu“.

Japonský premiér se tento týden na východoasijském summitu v thajském Nonthaburi pustil do kritiky posledního raketového testu KLDR, který proběhl 31. října. Uvedl, že se jednalo o balistické střely, které porušovaly sankce OSN.

KLDR vypálila dvě rakety

Svět

S Kimem chtěl Abé vyřešit situaci ohledně unesených japonských občanů. Premiér slíbil, že je dostane zpátky do země a setká se za jakýchkoli podmínek se severokorejským vůdcem.

Severní Korea přiznala, že mezi léty 1960 až 1980 unesla třináct Japonců. Japonsko tvrdí, že se jednalo o sedmnáct občanů, z nichž se pět do země vrátilo. Podle KLDR ale z těchto dvanácti lidí, které zmiňují Japonci, bylo osm mrtvých a další čtyři nikdy nevkročili na půdu Severní Koreje.

Reklama

Výběr článků

Načítám