Hlavní obsah

Japonský premiér oznámil změny pacifistické ústavy, chce militarizaci

– Tokio

Japonský premiér Šinzó Abe ve čtvrtek během projevu v parlamentu oznámil změnu ústavy zakazující účast ve válce. Již před volbami naznačil, že by byl rád, kdyby Japonsko mohlo mít klasickou armádu a ne jen síly sebeobrany. Nejprve ale plánuje změnit články, které by umožnily pružněji měnit ústavu.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonský premiér Šinzo Abe při projevu v parlamentu

Článek

Abe, který se stal premiérem v polovině prosince, během volební kampaně opakovaně navrhoval reformovat vojenskou doktrínu, která označuje armádu výrazem "síly sebeobrany". Armáda by se podle Abeho měla stát klasickou vojenskou silou.

Na dotaz poslanců, zda hodlá změnit část ústavy zakazující Japonsku vstoupit do válečného stavu, Abe odpověděl, že "nejprve" je třeba novelizovat jiné články ústavy, které možnost ústavní reformy komplikují. Dosavadní úprava předpokládá, že o ústavních změnách musí nejprve rozhodnout hlasováním parlament a pak mají být předmětem referenda. Tuto praxi chce Abe změnit.

Tokio přijalo pacifistickou ústavu na nátlak vítězných mocností, zejména Spojených států. Devátý článek základního zákona od roku 1947 stanoví, že Japonsko navždy odmítá válku jako prostředek řešení sporů a nikdy nebude budovat válečný potenciál na zemi, na moři ani ve vzduchu. Tato část ústavy vyvolává pravidelné protesty japonských nacionalistů, zejména s ohledem na územní spory s Čínou, jejíž vojenská síla v posledních letech prudce roste, i s Ruskem o Kurily.

S Čínou má Tokio spor o ostrůvky Senkaku a obě země tam vysílají své hlídkové lodě.

V úterý japonský parlament schválil vojenský rozpočet na léta 2013-14, který se zvyšuje poprvé po jedenácti letech. Má dosahovat částky 52 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám