Hlavní obsah

Japonský ministr vtipkoval, že má lehkou práci. V úřadu skončil

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

V Japonsku v pondělí na svou funkci rezignoval ministr spravedlnosti Minoru Janagida. Důvodem byla žertovná poznámka, že má lehkou práci. Podle kolegů znevážil celý parlamentní systém.

Foto: Profimedia.cz

Minoru Janagida

Článek

Člen horní komory parlamentu za vládní Demokratickou stranu při nedávném vystoupení ve svém volebním obvodu v Hirošimě v lehkém tónu řekl: „Být ministrem spravedlnosti je snadné. Musím si pamatovat jen dvě fráze, které mohu v parlamentu použít, kdykoliv nemohu najít odpověď. Jedna je: ’Nebudu komentovat jednotlivé případy’, a druhá: ’Záležitost řešíme v souladu se zákonem a na základě důkazů’.“

Kritici ho okamžitě obvinili, že nemá respekt k parlamentním procesům. Jeho pozice byla dále oslabena, když opoziční liberálové a další skupiny naznačili, že budou torpédovat zásadní rozpravu o záchranném multimiliardovém balíčku pro ekonomiku, pokud ministr neodstoupí.

Janagida to nejprve odmítal, ale nakonec se tlaku podvolil. „Potřebujeme schválit zvláštní rozpočet co nejdříve kvůli lidem. Proto jsem nabídl svou rezignaci,“ oznámil.

Janagida přidělal starosti premiérovi Naoto Kanovi, jehož popularita klesá kvůli špatnému stavu ekonomiky a nedávnému oživení územního sporu s Ruskem. [celá zpráva]

Japonci hovoří o tom, že když v pořadí pátý premiér za poslední čtyři roky rychle neprosadí záchranný balíček, hrozí na jaře předčasné volby. S prací Naotova kabinetu je nespokojeno 57 procent z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám