Hlavní obsah

Japonsko zvýšilo stupeň varování. Únik radioaktivní vody z Fukušimy je vážný

– Tokio

Japonsko ve středu poprvé od tragického zemětřesení, které v březnu 2011 zpustošilo jadernou elektrárnu ve Fukušimě, poprvé varovalo podle mezinárodní stupnice před „závažným incidentem“. Nedávný únik radioaktivní vody z areálu zničené elektrárny přehodnotilo ze stupně jedna na stupeň tři. Země čelila tvrdé kritice, že únik radioaktivní vody podcenila.

Foto: Reuters

Pracovník u poškozeného zařízení ve Fukušimě.

Článek

Stupeň závažnosti nedávného úniku vysoce radioaktivní vody z nádrže v areálu jaderné elektrárny Fukušima zvýšil ve středu japonský Úřad pro dohled nad jadernou energií.

Hodnocení závažnosti úniku radioaktivní vody bylo změněno z původního prvního stupně, který označuje pouhou anomálii, na třetí stupeň, jenž na mezinárodní stupnici jaderných události znamená „závažný incident”, uvedla agentura Reuters. Japonský úřad k přehodnocení přistoupil po jednáních s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).

Foto: Kyodo News, ČTK/AP

Letecký snímek jaderné elektrárny Fukušima s obřími nádržemi na uskladnění radioaktivní vody

Rozhodnutí přišlo dva dny poté, co ministr japonské vlády Tošimicu Motegi označil snahu provozovatele elektrárny vyřešit únik za arkádovou hru. Reagoval tak na kritiku expertů, že situace může být vážnější, než se říká. [celá zpráva]

Společnost Tokyo Electric Power (Tepco), která elektrárnu provozuje, oznámila minulý týden únik 300 tun radioaktivní vody. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Westinghouse

Obálku reaktoru tvoří čtyři postupně navršené prstence.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Sdělila zároveň, že jde o zatím největší únik z některé z tisíce skladovacích nádrží elektrárny, které jsou plné z 93 procent. Každý den přitom do elektrárny přivádí dalších 400 tun vody, aby ochladila odstavené reaktory. Kvůli tomu se dál používá 350 provizorních nádrží. Voda unikala z jedné z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám