Hlavní obsah

Japonsko zasáhlo na jihozápadě silné zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihozápad Japonska, v oblasti kolem ostrova Izu, zasáhlo v neděli ráno zemětřesení, které mělo sílu 6,8 stupňů Richterovy škály. S odvoláním na informace japonské meteorologické služby o tom informovaly tiskové agentury.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle jejích informací byly otřesy zaznamenány ve 14:28 místního času (06:28 SEČ). Varování před ničivou vlnou tsunami vydáno nebylo a zatím nejsou žádné informace o případných škodách či obětech.

Epicentrum se nacházelo jihovýchodně od Tokia, ale na jeho přesném určení se japonští a američtí seismologové zatím neshodli. Prvotní odhady hovořilo dokonce o otřesech o síle sedmi stupňů Richterovy škály.

Japonsko patří celosvětově k oblastem s nejčastějšími otřesy půdy a připadá na něj téměř pětina světových zemětřesení o síle šesti a více stupňů Richterovy škály.

Loňské otřesy způsobily katastrofu

Země se stále vzpamatovává z pátého nejsilnějšího zemětřesení na světě v novodobé historii, které 11. března postihlo severovýchod Japonska a dosáhlo síly devíti stupňů Richterovy škály. Vyvolalo až desetimetrovou vlnu tsunami, která zasáhla celé východní pobřeží ostrova Honšú a poškozena byla jaderná elektrárna Fukušima.

Při katastrofě, jež pro Japonsko znamenala nejhorší krizi od druhé světové války, zemřelo na 19 550 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám