Hlavní obsah

Japonsko se obává teroristického útoku z KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonské bezpečnostní síly se obávají, že Severní Korea by mohla uskutečnit proti zemi vycházejícího slunce teroristické útoky a sabotáže jako reakci na tvrdé sankce, které Tokio zavedlo proti KLDR po testu jaderné bomby minulý týden. Severní Korea hrozí odvetou. Japonsko okamžitě zintenzívnilo činnost svých bezpečnostních a zpravodajských sil. Austrálie mezitím oznámila, že nad rámec sankcí OSN uzavírá své přístavy pro lodě z KLDR, Írán naopak sankce ostře odsoudil.

Článek

Japonský kabinet už v pátek odsouhlasil zákaz dovozu veškerého severokorejského zboží do Japonska a vplutí severokorejských lodí do jeho přístavů. [celá zpráva] Severokorejci zároveň nemohou v příštích šesti měsících vstupovat na území Japonska.

Japonský premiér Šinzó Abe v neděli prohlásil, že jeho země uvažuje ještě o uvalení dodatečných sankcí. KLDR pohrozila tvrdou odvetou a Japonsko musí zvýšit činnost svých bezpečnostních a zpravodajských sil, prohlásil náměstek policejního ředitele Hiroto Jošimura na první schůzce zvláštní bezpečnostní skupiny. Ta byla vytvořena po oznámení 9. října údajné jaderné zkoušky KLDR a kterou vede.

Velmoci reagovaly na sankce nejednotně

V sobotu jednomyslně schválila zbrojní a finanční sankce proti severokorejskému režimu také Rada bezpečnosti OSN. [celá zpráva] Pchjongjang vzápětí dokument "zcela odmítl".

Reakce světových velmocí na rezoluci OSN jsou přitom různé. Zatímco USA, Francie a Británie sankce uvítaly, Čína už se nechala slyšet, že všechny dodržovat nebude a Írán ústy svého prezidenta sankce ostře odmítl.

Uvalení sankcí na KLDR přivítala i Austrálie, která již o víkendu oznámila, že uzavře své přístavy pro severokorejské lodě. Toto opatření jde přitom nad rámec sankcí OSN. Austrálie patří k nemnoha zemím, které s KLDR doposavad udržovaly diplomatické styky.

Reklama

Související články

Severní Korea vyzkoušela první jadernou bombu

Severní Korea oznámila, že v pondělí uskutečnila svou první jadernou zkoušku. Její zprávu později potvrdily i další země východoasijského regionu. Podle...

USA zvažují mírnější sankce vůči KLDR

Spojené státy vypracovaly nový návrh rezoluce Spojených národů k Severní Koreji, který počítá s uvalením mírnějších sankcí, aby byla šance, že ho podpoří Rusko...

Výběr článků

Načítám