Hlavní obsah

Japonsko je v maximální pohotovosti, v půdě u Fukušimy našli plutonium

Novinky, rei
Tokio

Japonský premiér Naoto Kan oznámil, že jeho vláda je v nejvyšší pohotovosti kvůli poškozené jaderné elektrárně Fukušima 1 na severovýchodě země. Kromě toho, že ze zařízení unikla radioaktivní voda, v půdě v jejím okolí bylo zjištěno plutonium.

Foto: Reuters

Technici u poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1

Článek

Premiér Kan při úterním vystoupení před parlamentem uvedl, že situace ve Fukušimě zůstává „nepředvídatelná“. „Děláme, co můžeme, abychom zabránili škodám. Musíme zabránit roztavení palivových tyčí,“ řekl premiér, zatímco ve Fukušimě pracovníci obnovili pokusy odčerpat radioaktivní vodu z prvních tří varných reaktorů elektrárny.

V okolí Fukušimy 1 bylo také v pondělí na pěti místech zjištěno v půdě plutonium. To bylo součástí palivové směsi třetího reaktoru.

Mezitím byly stopy radioaktivity ve vzduchu zaznamenány nově v Číně, Vietnamu, Jižní Koreji i Spojených státech. Tyto koncentrace ale nepoškodí lidské zdraví, ohlásily úřady.

Japonskou elektrárnu poničila 11. března vlna tsunami, která severovýchodní pobřeží země zasáhla po zemětřesení o síle 9 stupňů Richterovy škály. Vlna byla tak vysoká, že překonala i ochranné bariéry u elektrárny. Živly zabily až 28 000 lidí. Úřady zatím potvrdily téměř 11 000 obětí, dalších 17 000 osob ale stále pohřešují.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Lidé evakuovaní kvůli tsunami z města Jamada

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám