Hlavní obsah

Japonec pečuje o krávy u Fukušimy, steaky z nich ale už nikdy nebudou

Tokio

Japonec Naoto Macumura se rozhodl starat o opuštěná zvířata v uzavřené zóně okolo jaderné elektrárny Fukušima. Zvažuje dokonce, že by se do oblasti přestěhoval. Jde mu nejen o pomoc bezprizorním zvířatům, ale hlavně o to, aby se na jadernou katastrofu nezapomnělo. Macumura se stará o padesát krav a dva pštrosy.

Foto: /Kim Kyung-Hoon , Reuters

Policisté v ochranných oděvech u fukušimské elektrárny

Článek

„Teď chci zachránit životy těchto zvířat, která byla opuštěná. Jestli tak pomohu samotnému městu, aby se zotavilo, tím lépe,“ řekl a dodal, že jeho záměr je hlubší: „Na zónu, kam se kvůli radiaci nesmí vstoupit, se začíná zapomínat, vzpomínky lidí blednou a překrývá je to, s čím se potýkají. Mojí prací je říkat každému, že tu pořád je. Kdyby se zapomnělo, pak by se mohly zase spustit reaktory.“

Zónou, kde dříve žilo asi 3500 krav, ale jen asi 800 se jich podařilo odchytit, projíždí v dvoumístném pick-upu a hledá zbloudilá zvířata. Na svobodu se jich dostaly stovky, mnohá však uhynula a zbylá se rozhodlo ministerstvo životního prostředí vybít kvůli vysoké hladině radioaktivity v mase.

Opuštěnými domy procházely i dvě pštrosice, které nyní krmí. Žertoval, že hledaly vlak, který by je odvezl ze zóny.

Macumura vtipkuje, že krávy, i když je zasáhla radioaktivita, jsou nyní šťastné, protože neskončí jako steaky, které by si mohli dát lidé z elektrárenské společnosti Tepco, která vlastní fukušimskou elektrárnu. Také zvažoval, že by se mohly nabízet jako Fukušimské radioaktivní hovězí nejvyšší kvality.

K havárii v elektrárně Fukušima I došlo v důsledku zemětřesení a následného úderu vlny tsunami na Japonsko 11. března 2011. Šlo o katastrofu stejného stupně 7 jako v roce 1986 v Černobylu. Z ochranného pásma muselo být evakuováno 200 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám