Hlavní obsah

Japonci vyšlou do vesmíru sto družic jak školní brašna

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko chce za dva roky vyslat do vesmíru až sto minisatelitů, které by měly rozměry školní brašny. Jejich malé, ale přesné oči by měly sledovat nejrůznější události na povrchu Země, od přírodních katastrof přes počasí či růst zemědělských plodin až po dopravní zácpy. Uvádí to list Japan Today s odvoláním na deník Jomiuri Šimbun.

Článek

Rozměry minisatelitů by sice neměly překročit 50 centimetrů, jinak ale budou podstatně těžší, než školní brašna. Jejich hmotnost by mohla dosáhnout až 50 kilogramů. Navenek si budou podobné, lišit se mají vnitřním vybavením, které bude přizpůsobeno účelu každé družice.

Cena každého satelitu se má pohybovat mezi třemi a čtyřmi milióny dolarů. Na oběžnou dráhu by je měly vynést levné nosné rakety z Ruska.

Vyslání satelitů je součástí vládního plánu na oživení japonské ekonomiky v hodnotě 150 miliard dolarů (asi 3,4 biliónu korun). „Takové satelity lze vyvinout a nasadit rychleji, než typické družice,“ řekl mluvčí ministerstva pro vědu Tokujuki Aso.

Japonský list tvrdí, že plán má oživit vesmírný program země, který byl v posledních letech zastíněn čínskými úspěchy v kosmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám