Hlavní obsah

Jako bych se topila a snažila udržet dítě nad vodou, popsala žena dav, který jí ušlapal dítě

Kábul

Mezi oběťmi paniky, která vypukla na kábulském letišti, je i dvouletá dívenka. „Bylo to jako topit se a snažit se udržet dítě nad vodou,“ popsala její matka chvíle, kdy ji dav strhl a začal po ní šlapat. Lidé se totiž snažili dostat jedinou otevřenou branou na letiště za vytouženou svobodou, píše server deníku Bild.

Foto: Asvaka News, Reuters

Lidé čekající před letištěm v Kábulu.

Článek

Překladatelka americké společnosti byla před branami letiště spolu se svou dcerkou, manželem, oběma rodiči, třemi sestrami a bratrancem. Potřebovala se totiž s rodinou dostat z Kábulu.

Už jen čekání na to, aby se všichni dostali do útrob letiště, bylo náročné. Byl to boj o prostor a snaha dostat se k letadlu kamkoliv z Afghánistánu. Strkanice, rány, které přicházely zleva i zprava. Vítězil ten, kdo měl ostré lokty.

Tálibán začal vyhrožovat Američanům

Blízký a Střední východ

Kolem desáté dopoledne vojáci NATO uzavřeli tři ze čtyř bran vedoucích na letiště. Vypukla strašná panika, popsala žena. Masa lidí se dala do pohybu ve snaze dostat se na letiště. Ženina rodina byla roztržena.

Ona s dítětem v náručí neudržela stabilitu a dav ji povalil, stejně jako některé další členy rodiny. Nikdo jim nepomohl. Lidé po nich šlapali, někdo ženu kopl do hlavy. Kde má dcerku, netušila, protože je dav roztrhl.

Žena nemohla dýchat, snažila se uvolnit oblečení. Když se jí konečně podařilo vstát, hledala dcerku. Tu ale spatřila mrtvou. „Byla to čirá hrůza. Nemohla jsem ji zachránit,“ popisuje matka.

Udušeni, ušlapáni v tlačenici. Sedm mrtvých na letišti v Kábulu

Svět

Vzpomíná, jak byla dívenka hodná, navzdory hodinám stráveným ve frontě. „Když tálibové stříleli, jen říkala, že je to ohňostroj, a neplakala.“

Rodina se tak vrátila do svého domu v Kábulu, kde dívenku pohřbila. Žena se už nikdy nechce na letiště vrátit. „Zemřu raději doma, ale důstojněji než tam na letišti.“

Za minulý týden přišlo na kábulském letišti o život přes dvacet lidí. Několik dětí se stále pohřešuje.

Johnson tlačí na Bidena: Nestahujte ještě vojáky z Kábulu

Zahraniční

Od minulého víkendu, kdy hnutí Tálibán bez boje vstoupilo do Kábulu a prakticky převzalo v Afghánistánu moc, se desetitisíce lidí snaží dostat ze země pryč.

Obávají se návratu brutálního režimu, který v zemi panoval za předchozí vlády Tálibánu v letech 1996 až 2001. Většina se k úniku snaží využít evakuačních letů, které z Kábulu organizují západní státy, především USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám