Hlavní obsah

Islámské milice Šabáb přepadly základnu Africké unie, pozabíjely desítky vojáků

Základnu vojsk Africké unie v Somálsku v pátek přepadli islámští extremisté z milic Šabáb. Po odpálení auta naloženého výbušninami v bráně vtrhli na základnu střelci. Organizace pak uvedla, že základnu obsadila a zabila 61 keňských vojáků, ostatní uprchli.

Článek

Mluvčí keňské armády útok potvrdil, ale vojáci podle něj s útočníky stále bojují.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Radikálové ohlásili, že dobyli nejen základnu vzdálenou zhruba 550 kilometrů západně od Mogadiša, ale také přilehlé městečko. Údajně se zmocnili téměř tří desítek nákladních aut, ale i tanků a obrněných vozidel.

„Napočítali jsme 61 mrtvých vojáků. Celé město a základna jsou v našich rukou,“ řekl zástupce Šabábu agentuře Reuters. Představitel somálské obrany upřesnil, že na základně se nacházelo kromě keňských vojáků, kteří pomáhají v Somálsku v boji proti extremistům, také deset somálských příslušníků.

Šabáb prosazuje společenskou proměnu podle rigorózního výkladu práva šaría. Útočí také v Keni a prohlašují, že neskončí, dokud se ze Somálska nestáhnou podpůrné jednotky Africké unie. Šabáb také požaduje, aby severovýchodní Keňa připadla Somálsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám