Hlavní obsah

Íránský torpédoborec vplul poprvé v historii do Atlantiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránský torpédoborec Sahand vplul poprvé v historii do Atlantského oceánu, sdělil státní tiskové kanceláři IRNA admirál Habibulláh Sajjari. Sahand nemusel cestou zakotvit v některém z přístavů, protože ho doprovázela zásobovací loď Makran.

Foto: (C)2021 Maxar Technologies, ČTK/AP

Íránská doprovodná loď Makran na satelitním snímku

Článek

„Sedmdesátá sedmá strategická námořní flotila, tvořená torpédoborcem Sahand a lodí Makran, je poprvé přítomna v Atlantském oceánu, aby demonstrovala schopnosti Íránu v námořní oblasti,“ sdělil admirál Sajjari s tím, že Sahand vyplul z íránského přístavu Bandar Abbás před více než měsícem.

Západní zpravodajské služby pohyb lodi monitorují a pokoušejí se zjistit, jaké mají Íránci cíle. Tamní vláda totiž neoznámila, kam lodě plují, jde však patrně o Venezuelu, která je důležitým obchodním partnerem Teheránu.

Američtí piloti startovali poprvé od druhé světové války z britské lodě

Blízký a Střední východ

Sajjari přitom uvedl, že má torpédoborec namířeno do severního Atlantiku. „Flotila pokračuje ve své nejdelší misi do severního Atlantiku. Volná plavba v mezinárodních vodách je legitimním právem íránského strategického námořnictva a my budeme v této cestě pokračovat s plnou silou.“

Na palubě jedné z lodí sice byly spatřeny rychlé čluny, které Írán používá v Perském zálivu, američtí představitelé však už minulý týden řekli stanici CNN, že není jasné, zda lodě nesou nějaké zbraně.

Írán už v letech 2018 a 2019 dával najevo, že chce vyslat Sahand do Atlantiku, ale až do letoška to neudělal.

Reklama

Výběr článků

Načítám