Hlavní obsah

IPCC musí vysvětlit nepodložený údaj o tání himálajských ledovců

– Abú Zabí

Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) přehodnocuje svou zprávu, v níž v roce 2007 konstatoval, že při zachování rychlosti globálního oteplování roztaje většina himálajských ledovců do roku 2035. IPCC dostal spolu s bývalým americkými viceprezidentem Alem Gorem za svou práci v roce 2007 Nobelovu cenu za mír.

Článek

Organizace je nyní kritizována za to, že publikovala zneklidňující prognózu, která nemá seriózní vědecký podklad. Její šéf Rádžendra Pačaurí v úterý na na okraj summitu o energiích budoucnosti v Abú Zabí řekl, že i když je tato předpověď chybná, teorie o klimatických změnách je platná.

"Řekněme, že jsme se v jednom údaji zmýlili, ale to nemění nic na existujících vědeckých důkazech o klimatických změnách na Zemi. Já sám jsem údaj o roku 2035 nikdy nepoužil, protože se domnívám, že úkolem IPCC není dělat časové prognózy. My vždy vymezujeme určité časové pásmo a to je vědecká metoda. Také obvykle nabídneme několik scénářů toho, co se může v budoucnu stát," řekl Pačaurí.

K nejhorlivějším kritikům IPCC patří indický ministr životního prostřední Džajrám Rámeš. V rozhovoru, který otiskl list Hindustan Times, prohlásil, že hypotéza o tání většiny himálajských ledovců do roku 2035 není založena na žádném vědeckém důkazu. "IPCC musí dát odpověď na to, jak dospěl k roku 2035, což vyvolalo tak velké obavy," řekl ministr.

Pačaurí, který je Ind, řekl, že IPCC svou zprávu přehodnotí a do konce týdne se k ní vyjádří.

Podle zprávy IPCC se mají do roku 2035 himálajské ledovce zaujímající nyní plochu 500 000 kilometrů čtverečních zmenšit na pouhou pětinu. Rámeš řekl, že byl dotazován na údaje IPCC o Himálaji a obviněn kvůli tomu z praktikování voodoo ve vědě, protože jako první tento časový údaj vyslovil v roce 1999 jeden indický vědec. Podle ministra sice mnoho z 9500 himálajských ledovců taje, ale jenom pomalu a některé se naopak zvětšují.

Reklama

Výběr článků

Načítám