Hlavní obsah

Interpol varuje: Zločinci chtějí dostat do oběhu falešné vakcíny proti covidu

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyon

Mezinárodní policejní organizace Interpol varuje členské státy EU včetně Česka, že se na distribuční sítě očkovacích látek proti koronaviru chystají napojit zločinecké organizace. Chtějí dostat do oběhu falešné pokoutně vyráběné vakcíny.

Foto: Siphiwe Sibeko, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Zatímco vlády připravují rozjezd očkování, kriminální organizace plánují infiltraci nebo narušení dodavatelských řetězců,” uvedl generální tajemník Interpolu Jürgen Stock.

Zločinecké organizace podle zjištění Interpolu rovněž chystají zaplavit trh falešnými testovacími sadami na infekci virem SARS-CoV-2. Jedinou obranou a prevencí zároveň je důsledná kontrola cesty vakcíny či testu od výrobce až ke konečnému odběrateli.

Británie začne jako první země příští týden očkovat

Evropa

Interpol v této souvislosti varuje před internetovými weby zločinců, kteří se snaží vydávat za certifikované výrobce nebo distributory. Jednotka Interpolu pro potírání kybernetické kriminality už objevila na 3 tisíce webů, jež nabízejí potencionálně nebezpečná léčiva a zdravotní potřeby.

Cílem je i veřejnost

Cílem zločineckých sítí nejsou jen lékaři, zdravotnická zařízení nebo jiné organizace, varuje dále Interpol. „Zločinecké organizace budou cílit i na neopatrnou veřejnost. Prostřednictvím falešných webů nebo podvodné inzerce. To může představovat významné zdravotní riziko a ohrozit oběti na životech.

Koronavirus a vakcína: Očkování proti covidu-19 bude bezplatné a na etapy

Koronavirus

Se 194 členskými zeměmi je Interpol nejvýznamnější policejní organizací na světě. Státy ji mimo jiné využívají k výměně informací o hledaných osobách a k podávání zpráv o vývoji v oblasti organizovaného zločinu, připomněla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám