Hlavní obsah

Inspirátor filmu Hotel Rwanda dostal 25 let za terorismus

Kigali
Aktualizováno

Hotelového manažera Paula Rusesabaginu, jehož činy byly inspirací pro známý hollywoodský snímek Hotel Rwanda, uznal v pondělí soud v Kigali vinným z terorismu. Muž jde na 25 let do vězení, oznámila agentura Reuters.

Foto: Clement Uwiringiyimana, Reuters

Paul Rusesabagina je odváděn od soudu v poutech.

Článek

Kromě Rusesabaginy bylo souzeno za členství v teroristické skupině i několik dalších lidí. „Útočili na lidi v jejich domovech i na silnicích v autech, spáchali teroristické činy a pak se tím chlubili na natočených videích,“ řekla soudkyně Beatrice Mukamurenziová.

Mezi devíti body obžaloby proti Rusesabaginovi bylo členství v teroristické skupině, únos, žhářství a vražda. Prokuratura pro muže požadovala doživotí.

Macron požádal ve Rwandě o odpuštění kvůli genocidě, které Francie nebránila

Svět

Rusesabagina v době občanské války ve Rwandě využil svého postavení manažera prominentního hotelu v Kigali, aby zachránil přes tisíc uprchlíků. Za to mu byla udělena prezidentská medaile USA. Loni ho ovšem místní úřady obvinily z terorismu v souvislosti s povstaleckou skupinou Demokratické síly pro osvobození Rwandy (FDLR). Sedmašedesátiletý Rusesabagina, který má také belgické občanství, obvinění popírá.

Ve Rwandě se objevil loni v létě za nevyjasněných okolností. Sám tvrdí, že byl do Rwandy unesen z Dubaje, aby mohl být postaven před soud v politickém procesu. Loni v září před soudem připustil, že se podílel na založení FDLR, odmítl ale, že by se podílel na bojích či zločinech.

Rwandského hrdinu, o němž byl natočen i film, zatkli

Svět

Z exilu, kde žil od roku 1996, kritizoval rwandského prezidenta Paula Kagameho, který patří k etnickým Tutsiům, že nastolil v zemi tutsijskou nadvládu.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price uvedl, že USA jsou rozsudkem znepokojeny. „Chybějící jistoty spravedlivého procesu vyvolávají pochybnosti o spravedlivosti rozsudku,“ uvedl Price. Belgie uvedla, že se Rusesabaginovi nedostalo spravedlivého soudu.

Vyřizování účtů

Timothy Longman, který přednáší politologii na univerzitě v Bostonu a je autorem dvou knih o Rwandě, o procesu řekl, že „spadá do dlouhé historie umlčování opozice ve Rwandě“. „Tento verdikt v Rusesabaginově případu je téměř bezvýznamný, protože hlavní sdělení je, že nikdo ve Rwandě si nebude moci být jistý, pokud bude kritizovat Kagameho a vládnoucí Rwandskou vlasteneckou frontu,“ řekl Longman.

Při genocidě ve Rwandě, která vypukla v dubnu 1994, zmasakrovali hutuští extremisté za 100 dní na 800 000 menšinových Tutsiů a umírněných Hutuů. Asi 2,7 milionu lidí muselo uprchnout ze svých domovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám