Hlavní obsah

Rwandského hrdinu, o němž byl natočen i film, zatkli

Novinky, ČTK, nčs

Paul Rusesabagina, jehož příběh posloužil jako předloha pro hollywoodský snímek Hotel Rwanda, byl v pondělí v africké zemi zatčen. Kritik prezidenta Kagameho je podezřelý mimo jiné z terorismu a vraždy. Během rwandské genocidy zachránil Rusesabagina přes 1200 lidských životů, když ubytovával uprchlíky v hotelu, kde byl manažerem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Paul Rusesabagina, hrdina Rwandské genocidy, který zachránil 1268 lidí, byl zatčen a čelí obvinění z terorismuVideo: Reuters

 
Článek

Dva policisté přivedli 66letého Paula Rusesabaginu v poutech na tiskovou konferenci na velitelství rwandského vyšetřovacího úřadu. Rusesabagina měl tvář zakrytou rouškou a nepromluvil. V minulosti však uváděl, že je ve Rwandě obětí pomluv.

Foto: Profimedia.cz

Paul Rusesabagina byl zatčen.

„Rusesabagina je podezřelý z toho, že je zakladatelem nebo vůdcem nebo sponzorem nebo členem násilné ozbrojené teroristické skupiny (...), která operuje z různých míst v regionu a v zahraničí,” uvedl mluvčí úřadu, podle kterého Rusesabagina čelí několika obviněním včetně těch z „terorismu, finanční podpory terorismu (...), žhářství, únosu a vraždy”.

Foto: Profimedia.cz

Manažera hotelu v hollywoodském filmu ztvárnil herec Don Cheadle.

Obviněný je ústřední postavou filmu Hotel Rwanda o genocidě ve Rwandě, kde bylo od 6. dubna 1994 během sta dnů pobito na 800 tisíc etnických Tutsiů a umírněných Hutuů. Film, který měl premiéru deset let po masakrech, pojednává o skutečné události, kdy Rusesabagina jako manažer luxusního hotelu využil kontaktů s elitními Hutuy a poskytl přístřeší bezbranným uprchlíkům. Zachránil jich 1268. Ve snímku ho ztvárnil americký herec Don Cheadle.

Kritizuje prezidenta

Rusesabagina je dlouhodobým kritikem rwandského prezidenta Paula Kagameho. Po skončení konfliktu se odstěhoval do zahraničí a získal si mezinárodní uznání; v roce 2005 byl v USA oceněn tamním nejvyšším možným civilním vyznamenáním, prezidentskou medailí svobody.

Ve Rwandě však vzbudil pozdvižení svými varováními o hrozbě další genocidy, tentokrát ze strany Tutsiů vůči Hutuům. Za tyto výroky ho kritizovali přeživší genocidy i prezident Kagame, podle kterého Rusesabagina tragédie zneužívá ke komerčnímu prospěchu.

Rwandská prokuratura již v roce 2010 oznámila, že Rusesabaginu podezírá z financování teroristických skupin, tehdy však nebyla vznesena žádná obvinění. Podle rwandských úřadů hrál roli v řadě údajných útoků povstaleckého hnutí Národní osvobozenecké síly (FNL) na hranicích Rwandy a Burundi v roce 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám