Hlavní obsah

Indonésané hlásí nová úmrtí lidí na virus ptačí chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Indonéské úřady bojují s novým ohniskem výskytu smrtícího viru ptačí chřipky H5N1 v jedné z vesnic na Jávě. Na nemoc již zemřela jedna pětatřicetiletá žena, která pocházela z oblasti Cikelet, kde již virus zabil devítiletou dívku. U dvanácti dalších vesničanů zdravotníci prokázali nákazu H5N1.

Článek

"Je to potvrzeno - ptačí chřipka," sdělil agentuře DPA Nyoman Kandun z ministerstva zdravotnictví. Úmrtí ale musí ještě potvrdit akreditovaná laboratoř. Jen za letošek Indonésie hlásí 34 nových případů nákazy u lidí.  Indonésie je nemocí nejvíce postižena. Ještě před rokem byla nejhorší situace ve Vietnamu, ale Ietošní rok vše změnil.

Experti mezinárodních organizací varují, že může být ještě hůř. Ptačí chřipka se totiž vyskytuje u miliónů kusů indonéské drůbeže. Možné epicentrum epidemie se tedy z Vietnamu přesouvá právě do Indonésie. [celá zpráva]

Pozornost vzbudila květnová úmrtí na Sumatře - sedm členů jedné rodiny se nakazilo virem H5N1 a experti WHO se obávali, že došlo k prvnímu potvrzenému přenosu viru mezi lidmi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám