Hlavní obsah

Indii zneklidňuje nová dvojitá mutace koronaviru

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bombaj/Hajdabarád

Indii zneklidňuje nová dvojitá mutace koronaviru, která byla odhalena v průmyslovém indickém státu Maháráštra, jehož centrem je Bombaj. Mutace vyvolává obavy, protože se podobná ještě neobjevila. V Indii bylo za posledních 24 hodin odhaleno 53 476 nových případů infekce, což je největší denní nárůst od loňského října.

Foto: Ajit Solanki, ČTK/AP

Test na koronavirus v indickém Ahmadabádu (ilustrační foto)

Článek

Mutace byla potvrzena u 230 případů v Maháráštře, zkoumán byl však jen vybraný vzorek. Z těchto lidí ji měl každý pátý.

Indický virolog Šahíd Džamíl charakterizoval dvojitou mutaci jako dvě mutace, které se vyskytují společně na tomtéž viru. „Může to viru umožnit, aby se vyhnul imunitnímu systému a snadněji se šířil,” uvedl.

K mutacím v oblasti virové RNA popisující s-protein, jímž se virus napojuje na napadenou buňku, došlo na pozicích 484 a 425. Obavy vyvolává především záměna E484Q, která je podobná nebezpečné záměně E484K, jež se vyskytuje u brazilské varianty viru P.1 a jihoafrické B.1.135, popsal virolog Jeremy Kamil z Louisianské státní univerzity.

Němci se bojí Velikonoc. Mutace je na postupu, sílí obavy o padesátníky

Koronavirus

Viry s mutací E484K se dokážou lépe vyhnout imunitní reakci organismu, což by mohlo snižovat účinnost očkování a zvyšovat riziko, že se nakazí i lidé, kteří už prodělali covid způsobený původním kmenem. Jak přesně působí E484Q, ještě není známé, zřejmě ale také umí unikat některým imunitním reakcím.

Druhá záměna L425R byla už dříve zjištěna u tzv. kalifornské varianty viru B.1.427/429, dodal Kamil, který se podílel na studii o sedmi liniích nového koronaviru v USA. Tato mutace zvyšuje nakažlivost viru. V Kalifornii se variantám s touto záměnou připisuje už 50 procent případů.

Jihoafrickou mutaci má v Česku zřejmě 20 nakažených

Domácí

Vzorků s dvojí mutací přibývá

Indická vláda varovala, že odebrané vzorky ve státě Maháráštra ukazují na „narůstající podíl vzorků s mutacemi E484Q a L425R“ ve srovnání s prosincem loňského roku.

Panují obavy, že právě to stojí za novou vlnou nákaz v zemi, ředitel hajdabarádského Střediska pro buněčnou a molekulární biologii Rakeš Mišra ale namítá, že jen 20 procent ze zkoumaných případů v Maháráštře šlo na vrub dvojité mutace.

„Jedním z podezření je, že tato varianta je příčinou druhé vlny nákazy. Já bych řekl, že ne, protože 80 procent vzorků, které jsme sekvenovali, nemá tuto kombinaci mutací,“ uvedl.

V Anglii se objevila filipínská mutace

Svět

Kromě 230 případů v Maháráštře se tato kombinace objevila i v Dillí a Pandžábu, ale jen v ojedinělých případech. I když čísla vypadají malá, je třeba si uvědomit, že jde o vzorky. Těch se navíc v Indii sekvenuje jen malý počet, a většinou se tedy neví, jaká mutace nákazu vyvolala.

Podle Rakeše Mišry je nebezpečnější britská (kentská) mutace B.1.1.7, která se také dostala do Indie. Britská mutace je nakažlivější o 50 procent a umírá se na ni o 60 procent častěji než na původní. Ve vzorku 10 787 pozitivních nálezů ji virologové objevili v 736 případech, 34 případů bylo jihoafrická varianta a jeden brazilská.

Podle Kamila stojí za šířením covidu v Indii hlavně chování lidí a nedodržování doporučení.

Reklama

Výběr článků

Načítám