Hlavní obsah

Indický nejvyšší soud legalizoval homosexualitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díllí
Aktualizováno

Indický nejvyšší soud ve čtvrtek rozhodl, že dobrovolný homosexuální styk mezi dospělými lidmi již nebude považován za trestný čin. Podle dosavadního platného zákona z koloniálního období hrozilo v Indii za pohlavní styk mezi homosexuály desetileté vězení.

Budova nejvyššího soudu v Indii

Článek

V roce 2009 soud v metropoli Dillí homosexuální styk dekriminalizoval. Jeho rozhodnutí ale v roce 2013 zvrátil nejvyšší soud, který obnovil platnost zákona z roku 1861, jenž pohlavní styk mezi homosexuály zakazuje. Zdůvodnil to tehdy tím, že měnit zákony má parlament, nikoli soudy. V roce 2016 ale nejvyšší soud uvedl, že záležitost znovu přezkoumá.

Aktivisté bojující za lidská práva verdikt nejvyššího soudu přivítali. „Díky všem, kteří proti tomuto předsudku bojovali. Dnešek je dobrým dnem pro lidská práva,” uvedla Meenakshi Ganguly, šéfka jihoasijské pobočky organizace Human Rights Watch.

Přestože zmíněný zákon se v Indii jen výjimečně používal k trestnímu stíhání homosexuálů za dobrovolný sex, organizace bojující za práva homosexuálů si stěžovaly, že policie ho často uplatňuje k zastrašování gayů a leseb.

Reklama

Výběr článků

Načítám