Hlavní obsah

Hokejový trenér Martinec jen se štěstím přežil japonskou apokalypsu

Právo, Marek Burkert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli hokeji se ocitl v epicentru katastrofy. Patrik Martinec (39), bývalý hráč a nyní trenér korejského týmu Anyang Halla, měl ale ohromné štěstí, když v Japonsku přežil zemětřesení i následnou vlnu tsunami.

Foto: Machalínek Lukáš, ČTK

Patrik Martinec

Článek

Jeho mužstvo mělo od pátku do úterý sehrát ve městě Kórijama tři utkání finále Asijské ligy proti týmu Tohoku Free Blades. Jen hodinu před totálním zničením letiště Sendai na něm Martinec přistával.

„Dosedli jsme, nasedli do autobusu a potom jsme se dozvěděli, že letiště zmizelo. Nejdřív to vypadalo jako vtip, ale pak nám došlo, co se stalo. Hrůza, ještě se pořád klepu,“ tvrdil o víkendu bývalý dlouholetý sparťan.

Věci padaly na zem, lidé se začali schovávat pod stoly. Jiní vyběhli na otevřené prostranství, tak jsem mazal taky
Patrik Martinec

Za pět let svého působení na asijském kontinentu absolvoval desítky letů do Japonska, ale zemětřesení prožil poprvé. „Byla to premiéra a doufám taky, že derniéra.“ Korejská výprava měla štěstí, že nedojela do města, ale zastavila se na oběd v motorestu. Tam ji zastihly silné otřesy. „Věci padaly na zem, lidé se začali schovávat pod stoly. Jiní vyběhli na otevřené prostranství, tak jsem mazal taky,“ popisoval Martinec.

Do Korijamy dorazil v devět hodin večer, kdy už bylo jasné, že se hokej hrát nebude. „Vedení nám zajistilo nocleh v hotelu, který vydržel, ale já stejně nemohl spát. Pořád se to klepalo, takže jsem celou noc pozoroval, jestli hotel nepadá…“

Jak pomoci Japoncům
Česká pobočka Armády spásy informovala Novinky, že kvůli katastrofě v Japonsku otevřela sbírku na pomoc obětem. Výtěžek předá pobočce Armády spásy v Japonsku. Přispět lze zasláním SMS zprávy ve tvaru DMS ARMADASPASY na číslo 87 777 nebo převodem peněz na účet sbírky 475 335 533/0300, variabilní symbol 222.
Sbírku zahájil také Český červený kříž. Jeho složky již od pátku operují přímo v terénu, informoval Novinky. Dary mohou zájemci směřovat na účet 222826/5500, variabilní symbol 999.

Výjevy jako z apokalypsy

Ve městě pak viděl apokalyptické obrázky. „Ulice byly úplně prázdné, ale v hotelu se tísnila spousta lidí bez přístřeší. Všechno rozmlácené, stánky s jídlem vybrakované, protože lidi kupovali všechno, co se dalo.“

Šéfové korejského klubu dokázali i v katastrofické situaci zajistit pro tým zpáteční spoj. „Letěli jsme z Fukušimy, kde jsou ty elektrárny… V letadle jsem si ještě říkal, jaká to byla trojnásobná klika, že nás to nechytlo u vody ani ve městě a ještě jsme se brzy dostali zpátky,“ dodal Martinec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám