Hlavní obsah

Gruzie odvolala velvyslance v Rusku

Právo, Novinky, CNN, BBC, roš, rei
TBILISI

Gruzie odvolala svého velvyslance v Rusku poté, co Moskva ve čtvrtek přiznala, že její stíhačky tento týden proletěly gruzínským vzdušným prostorem. Tbilisi Moskvu obvinilo z agrese.

Foto: Reuters

Gruzínský prezident Michail Saakašvili

Článek

„Učiníme některé tvrdé diplomatické kroky, abychom adekvátně odpověděli na ruské činy. Jedním z nich je odvolání našeho ruského ambasadora kvůli konzultacím,“ řekl šéf gruzínské diplomacie Eka Tkešelašvili.

Gruzínci oznámili, že k narušení jejich prostoru došlo v úterý jen pár hodin před příletem americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové. Ta po příletu vyzvala Rusko, aby přispělo k uvolnění napětí kolem gruzínských separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie místo jeho prohlubování.

Moskva let gruzínským prostorem potvrdila s tím, že „krok umožnil zchladit horké hlavy v Tbilisi a odvrátit akce podél vojenských linií, jejichž pravděpodobnost byla více než reálná“. Bylo to poprvé v uplynulých deseti letech, kdy ruská strana potvrdila akci svého letectva nad gruzínským územím.

Abcházie a Jižní Osetie se od Gruzie odtrhly během válek v 90. letech. Rusko v nich udržuje mírové síly a poukazuje na to, že Tbilisi hodlá spory řešit silou. Gruzínská vláda naopak obviňuje Rusko, že chce oblasti anektovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám