Hlavní obsah

Gigantické požáry na Sibiři způsobilo oteplování, ne žháři, tvrdí ruský lesní úřad

– Moskva

Žhářství nemohlo být příčinou katastrofálních lesních požárů, které letos v létě pustošily Sibiři, řekl šéf státní agentury Rosleschoz, která má hospodaření s lesy v Rusku na starosti. S tezí, že sibiřské lesy podpalovali lidé, kteří se tak snažili zamaskovat stopy po nelegální těžbě, před časem přišel předseda ruské vlády Dmitrij Medvěděv.

Foto: Reuters

Požár tajgy na Sibiři.

Článek

„Řeč je o odlehlých územích, ale tam se kácet, ať legálně, nebo nelegálně, nedá prostě proto, že odtud dřevo nelze odvézt,” prohlásil Michail Klinov podle serveru Newsru.com s tím, že lesní požáry zuřily především právě v těchto nedostupných oblastech.

Klinov na ekonomickém fóru ve Vladivostoku přičetl vinu za požáry především globálnímu oteplování, které prodlužuje období veder a sucha: „Situace se bude dále zhoršovat, a to nejen v Rusku. Vědci předpovídají, že se období veder a sucha ještě prodlouží, a to hlavně v oblasti severských lesů, tedy na většině ruského území. Tato situace nás znepokojuje a žádá si přijetí mnohem vážnějších a rozsáhlejších opatření, abychom ji udrželi pod kontrolou.”

Foto: Reuters

Letadlo hasí požár tajgy na Sibiři.

Šéf ruského hydrometeorologického ústavu Maxim Jakovenko také varoval, že „situace se bude každým rokem zhoršovat, protože klimatické změny jsou už vidět všude, dokonce i u nás v Rusku”. Na severu je to prý ještě horší než světový průměr, v některých oblastech Sibiře jsou teploty o osm až deset stupňů vyšší než býval dlouholetý průměrný údaj.

Rusové věří teorii o žhářích

Premiér Medvěděv vyslal na Sibiř vyšetřovatele a prokurátory ve snaze dopadnout žháře, ale ti na místě podle serveru Newsru.com odhalili nedbalost a lajdáctví úřadů.

Opakování hypotézy o úmyslném podpalování lesů na Sibiři ve státní televizi zřejmě způsobilo, že podle průzkumu střediska Levada polovina Rusů věří, že lesy na Sibiři hořely, aby zamaskovaly nezákonnou těžbu. Jen čtvrtina se domnívá, že za katastrofu může hlavně neochota úřadů lesní požáry hasit.

Zákon úřadům umožňuje, aby lesní požáry v odlehlých oblastech nechaly být, pokud by náklady na hašení přesahovaly předpokládané škody. Podle ekologů oheň letos zničil lesy na skoro 15 milionech hektarů. Hrozilo, že padne sedm let starý rekord, kdy v Rusku shořelo 18,1 milionu hektarů lesa, což je plocha přesahující dvojnásobek rozlohy České republiky.

Pokud už k odhalení případů žhářství došlo, ukázalo se podle Klinova, že důvodem nebyla snaha zamaskovat nelegální těžbu, ale snaha získat povolení vytěžit ohořelé dřevo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám