Hlavní obsah

Francouzské tajné služby sledují komunikaci miliónů lidí, píše Le Monde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastní skandál s masivním sledováním elektronické komunikace má po Spojených státech také Francie. Tamní deník Le Monde uvedl, že francouzská tajná služba DGSE ve velkém monitorovala internetovou a telefonickou komunikaci, podobně, jako to měly dělat USA v rámci svého kontroverzního programu Prism.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Data DGSE údajně shromažďuje v počítačích ve své centrále a jiné francouzské tajné služby k nim mají přístup. Tato operace stojí „mimo zákon a nepodléhá žádné náležité kontrole,“ napsal Le Monde.

Vládní služba DGSE podle listu ve své centrále v Paříži shromažďuje rozsáhlý archiv telefonických hovorů, SMS zpráv, e-mailů a dalších dat o uživatelích telefonních a internetových služeb.

Údaje se týkají data a délky hovorů či identity volajících, nikoli však samotného obsahu hovoru, napsal francouzský deník. Stejná pravidla platí pro další formy komunikace. Tímto způsobem jsou monitorováni jak lidé, kteří si volají nebo píšou v rámci Francie, tak ti, kteří komunikují mezi Francií a dalšími zeměmi. Monitorováni jsou například klienti internetových gigantů jako Google, Facebook, Microsoft či Yahoo.

Francouzská kritika

Podle deníku má francouzský systém, stejně jako americký program Prism, sloužit k případnému odhalování teroristické či kriminální činnosti. Je ale prý možné jej použít i ke sledování kohokoli, kdo se ocitne v hledáčku tajných služeb.

Informace o programu Prism nedávno zveřejnil bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden, kterého za to Spojené státy obvinily ze špionáže a požadují jeho vydání.

Ve čtvrtek přitom kvůli americkému programu Prism kritizoval USA francouzský ministr vnitra. Manuel Valls podle agentury AP na slavnostní recepci na americké ambasádě v Paříži požadoval po Spojených státech objasnění toho, jak moc se americké sledování týká francouzských občanů.

„Takové praktiky, pokud se prokážou, nemají místo mezi spojenci a partnery,” prohlásil Valls s tím, že vyjasnění detailů amerických aktivit požaduje prezident François Hollande.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám