Hlavní obsah

Francie má problém, bouří se jí zámořská teritoria

Právo, nek

Vlna sociálních nepokojů se šíří po zámořských územích Francie kvůli vysokým cenám základních potřeb a nízkým platům. Nejhorší je situace na karibském souostroví Guadeloupe se 450 tisíci obyvateli, kde už měsíc trvá generální stávka a tento týden zde v ulicích vyrostly barikády.

Článek

"My, černá většina, zde stále žijeme jako v dobách otrokářství,“ řekl místní odborový vůdce Elie Domota listu Le Figaro. Demonstrace jsou na ostrově na denním pořádku a v pondělí musela zasáhnout i policie, která zatkla už na 50 lidí.

Stávky se už rozšířily i na sousední zámořský region, ostrov Martinique, kde se protesty zatím obešly bez násilností. K zastavení práce vyzývají také odbory francouzském ostrově Réunion v Indickém oceánu.

Rozhovory mezi odbory a zástupci vlády byly zatím bezvýsledné. Lidé v zámoří se dožadují zvýšení mezd, Paříž ale finanční podporu odmítá s tím, že je to záležitost vyjednávání se zaměstnavateli. Zástupci střechové organizace Kolektiv proti vykořisťování (LKP) ale poukazují na vysokou nezaměstnanost na Guadelope i Martiniku, která se vzhledem k nynější hospodářské krizi blíží už k 25 procentům.

V obou regionech jsou navíc mnohem nižší mzdy a vyšší ceny než v pevninské, sedm tisíc kilometrů vzdálené Francii. Místní obyvatelé si také stěžují, že oba ostrovy jsou Francouzům dobré jen jako vyhledávaná turistická oblast a že většina podnikatelů jsou "bílí“ potomci někdejších otrokářů nebo pevninští Francouzi. "Guadeloupe patří nám, ne vám,“ zní na demonstracích.

Tisíce turistů ruší dovolenou

Tisíce lidí mezitím zrušily z obav o svou bezpečnost plánovanou dovolenou na Guadeloupe a Martiniku, čímž by se situace mohla dále vyostřit. Turistický ruch patří k významným zdrojům příjmů těchto regionů.

Pařížská vláda vyslala do krizových oblasti svého ministra pro zámořská území Yvese Jéga, který zástupcům LKP slíbil, že se stát do věci vloží a postará se o nápravu. Podle listu Libération však vláda zatím nechala jen přemístit na Guadeloupe více policistů.

Prezident Nicolas Sarkozy oznámil, že ještě tento týden svolá poradu na ministerské úrovni, aby výbušnou situaci ve francouzském zámoří řešil. Má totiž obavy, aby napětí v Karibiku nezapůsobilo jako roznětka pro vlnu násilí přímo ve Francii, kde jsou demonstrace a stávky různých profesních a zájmových skupin na denním pořádku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám