Hlavní obsah

Filipínská policie přiznala zbabraný zásah proti únosci autobusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila
Aktualizováno

Filipínská policie v úterý přiznala, že pokazila pondělní zákrok proti únosci autobusu s 25 lidmi. Při zásahu zemřelo osm rukojmích, devátý člověk bojuje o život v nemocnici. Zásah vyvolal také protesty Číny a Hong-kongu, odkud pocházela většina obětí.

Článek

Podle filipínské policie byl zásahový tým, který se pokusil osvobodit 15 osob zbývajících v autobusu, nedostatečně vycvičený, málo ozbrojený a špatně vedený. [celá zpráva]

Pětapadesátiletý únosce během devítihodinového vyjednávání propustil devět lidí. Filipínskému řidiči se podařilo z autobusu utéct. Do zbylých 15 rukojmích začal únosce po několika výhrůžkách střílet. Policie spustila osvobozovací operaci, která trvala dlouhé desítky minut. Jednotka nezvládala ani rozbít okna autobusu.

Jedna z přeživších, která přišla o muže a dvě dcery, uvedla: "Ten muž nás nechtěl zabít. Střílel, až když selhalo vyjednávání." Muž požadoval návrat k policii, z níž byl propuštěn kvůli podezření z krádeží a obchodu s drogami.

"Při zásahu, kdy se osvobozují rukojmí a zachraňují životy, by měly být operace rychlé a precizní," řekl Reuters filipínský policejní generál v důchodu Rodolfo Mendoza. "Mělo to skončit za pět minut. To, co jsme viděli, bylo směšné," dodal tento bývalý důstojník zpravodajské služby a protiteroristické jednotky k akci, která trvala déle než hodinu.

Filipínský prezident Benigno Aquino už slíbil pečlivé vyšetření zásahu. Jeho mluvčí Ricky Carandang dodal: "Chápeme rozhořčení a zděšení obyvatel Hong-kongu, ale současně si nemyslíme, že by naši průměrní občané, kteří s ním neměli nic společného, za to měli zaplatit".

Po zpackaném zásahu se propadla burza a oslabila také místní měna. Zřejmý dopad může mít podle Reuters celá událost na cestovní ruch, který se na Filipínách v poslední době poměrně rychle rozvíjí.

Reklama

Výběr článků

Načítám