Hlavní obsah

Bývalý filipínský policista unesl autobus s turisty, pak je zmasakroval

Novinky,
Manila
Aktualizováno

Bývalý policista Rolando Mendoza vyzbrojený samopalem unesl v pondělí na Filipínách autobus s čínskými turisty. Z pětadvaceti lidí osm propustil. Když na autobus zaútočila policie, muž začal střílet ze samopalu do unesených. Devět lidí zabil, uvedla stanice SkyNews. Únosce je též mrtvý.

Článek

Velitel metropolitní policie Laocadio Santiago uvedl, že útočníkem je Rolando Mendoza, který byl v roce 2008 propuštěn kvůli podezření z krádeží a zločiny spojenými s drogami.

Únosce požadoval svou práci zpět. Autobus si zřejmě stopl. Po palbě křičel: "Všichni rukojmí jsou mrtví". Už předtím hrozil, že je postřílí, pokud místní zásahová jednotka se pokusí rukojmí osvobodit.

"Viděl jsem přicházet hodně příslušníků týmu SWAT. Věděl jsem, že mě zabijí," řekl únosce místnímu rádiu Mindanao Newtwork. Policisty žádal, aby odešli. To ale neudělali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Filipínách unesl bývalý policista autobus s turisty, chce zpátky do práceVideo: Reuters

Místo toho rozstříleli autobusu pneumatiky. Krátce poté bylo z nitra autobusu slyšet dva výstřely. Mendoza oznámil, že dva rukojmí zabil. Pak se policisté pokusili zaútočit na autobus a pažbami a sekerami rozbili okna. Mendoza začal střílet.

Podle místních pozorovatelů bylo vypáleno třicet ran. O chvíli později policisté okny autobusu vytáhli ven tři lidi. Podle úřadů je únosce mrtvý.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Čtyři propuštění turisté

Autobusem cestovalo 26 lidí, mezi nimi byl i filipínský řidič, průvodce a místní fotograf. Přepadení se událo u parku Luneta. Mezi osmi lidmi, které Mendoza propustil, byly tři děti.

Foto: Erik de Castro, Reuters

Policejní vyjednavači jednají s únoscem.

Reklama

Výběr článků

Načítám