Hlavní obsah

Dobré zprávy z Himálaje: příběh českých horolezců spěje ke šťastnému konci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští horolezci Marek Holeček a Radoslav Groh jsou podle všeho z nejhoršího venku. Poté, co byli téměř čtyři dny uvězněni pod himálajskou sedmitisícovkou Baruntse, je v neděli vyzvedl vrtulník a přepravil do Káthmándú.

Foto: Profimedia.cz

Český horolezec Marek Holeček

Článek

Po dosažení vrcholu 7129 metrů vysoké hory zastihlo v úterý dvojici špatné počasí a uvázli v bivaku ve sněhové vánici, mlze a s tenčící se zásobou potravin. Teprve v sobotu se dočkali podmínek příhodných pro sestup. Základní tábor je však opuštěný a zapadaný sněhem.

Kluky vyzvedl vrtulník a oba právě letí do Káthmándú. Jsou vyčerpaní, ale v pořádku.

Večer přesto přišla dobrá zpráva: „Slezli jsme dneska 1100 m ve strašném lavinovém sněhu. Podařilo se nám dostat do pohodového terénu. Zítra snad poletíme heli potvorou do Lukly, abychom stihli odlet z Káthmándú domů,” napsala dvojice pomocí satelitního telefonu a zpráva se následně objevila na facebookové stránce Marka Holečka.

A v neděli se skutečně čeští horolezci dostali z nejhoršího. „Kluky vyzvedl vrtulník a oba právě letí do Káthmándú. Jsou vyčerpaní, ale v pořádku. Více už napíše Mára,” píše se na stránce.

Holeček s Grohem zdolali Baruntse podle webu lezec.cz novou cestou severozápadní stěnou. Expedici v severovýchodním Nepálu zahájili před téměř třemi týdny. V nuceném bivaku v nadmořské výšce 7000 metrů jim vedle nepříznivého počasí a nedostatku jídla komplikovaly situaci mokré věci.

Počasí vysvobodilo české horolezce z ledového sevření v Himálaji

Svět

V říjnu 2013 zmizeli ve sněhové vánici při pokusu o výstup na Baruntse jiní dva čeští horolezci, Jakub Vaněk a Petr Machold. V nadmořské výšce kolem 6500 metrů se ztratili z čtyřčlenné výpravy, následné pátrání po nich bylo bezvýsledné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám