Hlavní obsah

Evropu zasypal prach ze Sahary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do Evropy tento týden dorazilo značné množství prachu ze Sahary. Oblaka prachových částic z Alžírska putovala přes západní Středomoří, západní Evropu až na jih Skandinávie. Velké koncentrace hlásí zejména severovýchod Španělska, Francie, země Beneluxu, Německo, ale částečně také Česko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Písek ze Sahary zbarvil oblohu nad Německem Video: Reuters

 
Článek

„Kromě zhoršené kvality ovzduší a zakalení oblohy přináší prachové částice v ovzduší intenzivně barevné soumrakové jevy zabarvené do oranžova a do červena,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Prach z ovzduší bude podle jejích slov vymývat až studená fronta, která by měla přinést srážky. Do Česka dorazí během pátečního odpoledne od severozápadu.

Foto: Jiří Srba

Do žluta zbarvená denní obloha vypovídá o přítomnosti jemných zrnek pouštního písku.

„Velmi nápadný byl tento jev při západu Slunce. Málokdy se stane, že pět stupňů nad obzorem je Slunce pískovým filtrem natolik zeslabené, že bylo možné podívat se do něj bez výrazného oslnění,“ přiblížil astronom Jiří Srba.

V Evropě i částech Česka padal barevný sníh, mohl za to písek ze Sahary

Počasí

Během letošního února se s prachovými částicemi z africké pouště v ovzduší nad Evropou setkáváme už podruhé. „Na počátku února, přesně 6. 2., byl velký spad zaznamenán v rakouském Tyrolsku i Pyrenejích. Z Česka byl oranžový sníh hlášený o den později,“ řekla Honsová.

Potvrdila, že se prach ze Sahary nebo severního pobřeží Afriky dostává na starý kontinent v posledních letech poměrně často. „Stalo se tak například v dubnu 2009, dubnu 2019, dubnu 2020, květnu 2020, červnu 2020,“ připomněla Honsová. Do Česka se podle ní může dostat i prach z Ukrajiny, jako se to stalo 24. března 2007.

Bakterie ze Sahary je nadějí vinařů v boji se smrtelnou chorobou révy

Věda a školy

Podle zahraničních studií se do střední Evropy dostane ročně až 60 tisíc tun prachu. Prach z největší pouště světa může zabarvit déšť nebo se projeví červenožlutým popraškem na oknech či automobilech. Na počátku února zbarvil na mnoha místech Česka čerstvě napadaný sníh do žluta až oranžova. Saharský prach může také zejména při východu a západu slunce dodat obloze červený nádech.

Klimatická služba Copernicus upozornila, že pouštní prach může lidem způsobit i problémy při dýchání.

Reklama

Výběr článků

Načítám