Hlavní obsah

Evakuace z Kábulu testuje limity amerického transportního letectva

Kábul

Ozbrojené síly USA zapojily do evakuace lidí z Afghánistánu přes 230 letadel. I tak ale musely povolat na pomoc civilní aerolinie. Zbylé země NATO přiznávají, že nemají kapacity na podobnou operaci. Spojené státy evakuovaly z Kábulu už 42 000 lidí, z toho 16 000 během pondělí.

Foto: Reuters

Britský C-17A Globemaster před řadou amerických transportních letadel téhož typu

Článek

Američané nasadili do evakuace značnou část svých kapacit. Do Kábulu létají turbovrtulové stroje C-130 Hercules a proudové C-17 Globemaster III. Větší stroje Lockheed C-5A Galaxy přivážejí do oblasti zásoby, do Afghánistánu však přímo nelétají. Palivem stroje zásobují tankovací letadla KC-46. Starší tankovací letouny KC-135 a KC-10 byly upraveny k přepravě cestujících, byla do nich nainstalována sedadla

V pondělí odletělo z Kábulu 25 amerických strojů C-17, tři C-130 a 61 charterových letů. Původně měla transportní letadla USAF přepravovat evakuované na Blízký východ, kde měli vyčkat na dovyřízení víz. Lidí je však tolik, že ubytovací kapacity nestačí a další se přepravují na německou základnu Ramstein, jejíchž 5000 míst je už také vyčerpáno, a proto se využívají i základny ve Španělsku. Kvůli vysokému počtu evakuovaných opouštění lidé základnu Ramstein během několika desítek hodin a letí dál do USA.

Foto: US Marines, Reuters

Afghánci nastupují do amerického letadla C-17A Globemaster III

S jejich přepravou pomáhá letadel civilních leteckých společností American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Omni Air, Atlas Air, Hawaiian Airlines and Southwest Airlines. Bylo jim to nařízeno na základě zákona z dob studené války o využití rezerv civilních přepravců v případě nouze. V neděli nařízení aktivoval ministr obrany Lloyd Austin.

O mimořádnosti leteckého mostu svědčí pondělní vyjádření amerického generálmajora Hanka Taylora pro server Defence One: „Je to celosvětové úsilí několika zemí, více velitelství a tisíců vojáků.“

Jde o jednu z největších evakuačních operací v historii amerických ozbrojených sil. V době pádu Saigonu v roce 1975 přepravily z města 50 490 osob, ovšem tehdy to bylo snazší, protože pár desítek kilometrů od Saigonu pluly čtyři americké letadlové lodě. Letectvo pak přepravilo dalších 31 000 Jihovietnamců, kteří utekli na lodích na Filipíny.

Foto: US Marines, Reuters

Evakuovaní Afghánci na kábulském letišti před stroji C-17A a A400M

Tálibán odmítá evakuaci prodloužit 

Vzhledem k počtu evakuovaných Británie tlačí na USA, aby se vyjednalo prodloužení evakuace, ale Tálibán to opakovaně odmítá. Jeho mluvčí Zabiulláh Mudžahíd řekl v úterý jasně: „Byl dán čas do 31. srpna. Co je potom, je v rozporu s dohodou. Všichni lidé by se měli odvézt před tímto datem. Po něm to nedovolíme, zaujmeme odlišný postoj. Tálibán kontroluje nejen Kábul, ale také cestu k mezinárodnímu letišti Hamída Karzáího. Jen to a jeho nejbližší okolí je pod kontrolu amerických a britských vojáků.

USA během úterý oznámily, že jednotky ze země odejdou k 31. srpnu.

Z Afghánistánu své občany i Afghánce evakuují i další země, především Británie, která přepravila 6000 lidí, jenomže se ukázalo že nárok má 12 000, a pak Německo. To přepravilo v pondělí z Kábulu do Uzbekistánu 1000 lidí, jenomže jeho zdroje jsou ve srovnání s americkými omezené, nasadilo jen pět strojů Airbus A400M Atlas.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

C-17A Globemaster III na kábulském letišti na satelitním záběru

USA mají ve službě 222 letadel C-17A, 52 C-5A, 192 C-130H Herculesů a 123 C-130J Super Herculesů , 52 tankovacích KC-10 a skoro 400 tankovacích KC-135. Británie má jen osm C-17A, 25 C-130J Super Herculesů a 20 A400M, Německo má 35 Atlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám