Hlavní obsah

Entomolog Švácha se ozval z indického vězení, na podmínky si nestěžoval

Právo, fal

Zatčený entomolog a přední český specialista na brouky Petr Švácha věří, že indický soud jej a jeho kolegu Emila Kučeru propustí v pondělí na kauci z indického vězení, do nějž se oba dostali za ilegální sběr brouků. Právu to ve čtvrtek řekl Jan Šula, ředitel Entomologického ústavu v Českých Budějovicích, kde Švácha již více než 20 let pracuje.

Článek

„Moje kolegyně měla ve čtvrtek odpoledne možnost telefonem s kolegou Šváchou hovořit. Řekl nám, že v pondělí se uskuteční další soudní řízení ohledně možnosti propuštění na kauci,“ uvedl Šula.

Hovor byl podle něj krátký a spojení proběhlo přes mobilní telefon indického advokáta, který vědce zastupuje. „Petr Švácha nám zároveň poděkoval za starost, kterou o něj máme. Žádnou pomoc ale nežádal. Byl docela v dobrém rozmaru. Z telefonátu jsme tak měli dobrý dojem, i když je nám jasné, že podmínky v indickém vězení nebudou tak idylické,“ upozornil ředitel ústavu.

K prostředí vězení se prý Švácha příliš nevyjadřoval. „Jen nám řekl, že je tam asi se 30 lidmi. Nespecifikoval, jestli v cele nebo v objektu vězení. Mezi nimi jsou nejen Indové, kteří na soud teprve čekají, ale také již odsouzení. To je vše, co jsme se dozvěděli,“ doplnil ještě Šula, který se i nadále pokouší spojit s indickým advokátem a nabídnout mu pomoc při obhajobě.

„Můžeme se za kolegu zaručit, poskytnout k soudnímu řízení nějaké vědecké materiály a podobně,“ dodal Šula. Opět zdůraznil, že Švácha by nikdy s brouky neobchodoval a pokud je sbíral, tak jen pro vědecké účely.

Petra Šváchu společně s Emilem Kučerou zatkla v neděli policie v indickém národním parku Singalila v Západním Bengálsku, kde byli na dovolené. Soud už jednou vědcům zamítl žádost o propuštění na kauci a poslal je do vězení. Hlavní soudní řízení má být 7. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám