Hlavní obsah

Elektrárna ve Fukušimě je zranitelná, ochromí ji i obyčejný potkan

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výpadek proudu, který vyřadil z provozu i rozvodnou desku, způsobil potkan. Jindy nešla elektřina zase proto, že dělníci instalovali sítě proti hlodavcům. Dírami v obložení velkých, do země zapuštěných zásobníků uniká do okolí radioaktivní voda.

Foto: Issei Kato, Reuters

Archivní záběr fukušimské elektrárny z roku 2012

Článek

Jaderná elektrárna Fukušima 1, patřící firmě TEPCO, čelila černé sérii osmi nehod během tří týdnů.

„Provizorní soustava potrubí, nádrží a elektrických kabelů, která měla přivádět do poškozených reaktorů vodu na ochlazování, a zásobníky na použité palivo zůstávají nadále velmi zranitelné,“ potvrdil Šuniči Tanaka, předseda Japonského úřadu pro jadernou bezpečnost.

„Elektrárna, která před katastrofou patřila mezi dvacítku nejvýkonnějších na světě, se i nadále nachází v mimořádně nestabilním stavu. O tom není pochyb.“

Zaměstnanec stiskl špatné tlačítko

Příval těžkostí začal, když do vnějšího rozvaděče proudu pro chladicí systém a do dalších klíčových částí elektrárny pronikl potkan. Vzniklý zkrat způsobil, že některé části se ocitly bez proudu 30 hodin.

Foto: Reuters

Záběr mrtvého hlodavce, který vyřadil v březnu chlazení v odstavené elektrárně Fukušima.

Zpočátku nebylo jasné, co zkrat zapříčinilo. Později TEPCO uveřejnilo foto proudem zabitého hlodavce, který spadl na spodní část rozvodné desky. Předtím ale zřejmě stačil poškodit izolaci dvou elektrických vodičů. Jednalo se o nejdelší výpadek elektřiny od března 2011 a někteří obyvatelé města Fukušimy uvažovali, že se raději nechají úřady evakuovat.

O dva týdny později se úplně zastavilo nové zařízení na zpracování vody, které má významně snižovat radiaci. Důvod? Zaměstnanec elektrárny stiskl špatné tlačítko.

Vedení elektrárny potvrdilo, že se v objektu hojně vyskytují potkani a hadi. TEPCO proto spustilo kroky, které by měly ochránit potrubí a kabely před rozkousáním potkany. Firma už začala vyměňovat část staršího vybavení elektrárny za kvalitnější, které vydrží delší dobu.

V současnosti ze tří reaktorů fukušimské jaderné elektrárny uniká palivo. TEPCO první uvolňování radioaktivního záření potvrdilo teprve několik hodin po druhém výpadku proudu. Později se zjistilo, že tři zásobníky netěsní. [celá zpráva]

Dispečeři elektrárny proto museli urychleně řešit problém, co s radioaktivní vodou. Nešlo o žádnou maličkost. Z nádrží se dostalo do okolí asi 120 tun kontaminované vody. Firma vydala prohlášení, podle kterého radioaktivní materiál do moře nepronikl. Odborníci se ale domnívají, že radioaktivní voda začala prosakovat do okolí už mnohem dříve, než TEPCO přiznalo.

TEPCO se omluvilo

V jejich názoru je utvrzuje vysoká radioaktivita ryb chycených v blízkosti elektrárny.

„Pokud jde o kontaminovanou vodu, ocitli jsme se na prahu zhroucení,“ nezastírá Tanaka. Tvrdí ale, že jiná možnost než do elektrárny dodávat vodu na ochlazování roztavených článků s uranovým palivem a současně omezovat prosakování radioaktivního materiálu není.

Za neschopnost firmy zjistit zmiňované problémy dříve a vypořádat se lépe s výpadkem proudu se prezident TEPCO Naomi Virose omluvil veřejnosti přímo ve Fukušimě. Slíbil, že na žádost ministra průmyslu Tošimicua Motegiho podnik výrazně urychlí výstavbu ocelových zásobníků a odstraní z děravých nádrží všechnu vodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám