Hlavní obsah

Egyptští fotbaloví fanoušci oblehli alžírskou ambasádu v Káhiře

– Káhira • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Reiner

Rozhořčení fotbaloví příznivci oblehli v pátek alžírskou ambasádu v Káhiře poté, co egyptský národní tým v kvalifikaci na mistrovství světa prohrál proti alžírskému. Dav musela rozehnat policie.

Foto: Tarek Mostafa , Reuters

Nespokojení fanoušci před alžírskou ambasádou

Článek

Nespokojení fanoušci na policii házeli výbušniny a převrátili jednu policejní dodávku, uvedla BBC. Podle ministerstva vnitra bylo zraněno 35 lidí, z toho 11 policistů.

Střety následovaly po prohře Egypta s Alžírskem ve středečním kvalifikačním zápase. Alžírsko se tak stalo posledním africkým týmem postupujícím na šampionát, jenž se uskuteční příští rok.

Olej do ohně v pátek přilil Alaa Mubarak, syn egyptského prezidenta Husního Mubaraka, který veřejně vyzval k zaujetí tvrdého postoje vůči Alžírsku. „Když urazíte mou důstojnost... budu vás bít do hlavy,“ řekl byznysmen, který středečnímu střetnutí v Chartúmu přihlížel z tribuny.

Tvrdý souboj

Nepokoje u alžírské ambasády vypukly už ve čtvrtek v noci. Shromáždilo se tam asi tisíc lidí a pálili alžírské vlajky. Protesty pokračovaly až do rána. Bylo zničeno 15 aut a škodu hlásilo i množství obchodů v okolí. Nespokojence rozlítily zprávy o údajných útocích na egyptské fanoušky u stadiónu po zápase, v němž Alžírsko vyhrálo 1:0.

Foto: Asmaa Waguih , Reuters

U ambasády protestovalo asi tisíc fanoušků.

Egyptské ministerstvo zahraničí si také kvůli údajným útokům proti egyptským obchodníkům povolalo alžírského velvyslance. Záležitost ale rozzlobila i Súdán, kde pro změnu musel na kobereček egyptský velvyslanec. Súdán si stěžoval na způsob, jakým jsou zprávy o zápasovém i pozápasovém dění v Egyptě podávány. Chartúm odmítá počty zraněných, jak je deklaruje egyptská strana, podle něj jsou nadsazené.

Násilnosti panovaly už před zápasem, když egyptští fanoušci kameny napadli autobus alžírského týmu. Tři hráči byli zraněni a incident má na stole disciplinární komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA.

Národní týmy se střetly na neutrální půdě po sobotní dvougólové výhře Egypťanů nad Alžířany, která znamenala, že obě družstva mají stejný počet bodů a gólovou bilanci a musí rozhodnout nový zápas.

Státníci řešili zápas Irsko - Francie

Utkání v Súdánu není jediné, kterým se zaobíraly i diplomatické kruhy. Kontroverze vzbudila hned dvojitá hra rukou francouzské hvězdy Thierry Henryho v malém vápně, po níž Francie vyrovnala stav zápasu v Irsku na 1:1. U fotbalové federace chtěl intervenovat irský premiér Brian Cowen, ale jeho francouzský protějšek François Fillon ho od toho ve čtvrtek odradil.

Také francouzský prezident Nicolas Sarkozy prohlásil, že by stát do rozhodování fotbalové federace neměl zasahovat. S tím, aby se utkání hrálo znovu,  nesouhlasila ministryně financí v jeho vládě Christine Lagardeová.

FIFA žádost irské strany o opakování zápasu odmítla. Henry ruku přiznal a připustil, že nový zápas by bylo spravedlivé řešení. 

Reklama

Výběr článků

Načítám