Hlavní obsah

Egypťan, který zabil Češku v Hurghadě, nepůjde před soud. Není svéprávný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Egypťan, který vloni v červenci na pláži v egyptské Hurghadě smrtelně pobodal Češku a zabil další dvě německé turistky, nebude za své činy souzen. Tamní orgány jej totiž podle sdělení českého ministerstva zahraničí shledaly nesvéprávným, napsal server lidovky.cz.

Foto: Reuters

Zadržený útočník z Hurghady

Článek

Právě kvůli této záležitosti se uskuteční v pátek po poledni na českém ministerstvu zahraničí schůzka se zástupcem egyptského velvyslanectví. „Náměstek pro konzulární a právní služby Martin Smolka bude jednat s egyptským charge d’affaires,“ sdělila Novinkám mluvčí ministerstva Irena Valentová.

Hledá se možnost, jakým způsobem by mohl Egypt pomoci rodině zemřelé Češky. Odškodnění se Egypt brání, nechce, aby nastal precedent pro podobné události.

Devětadvacetiletý Egypťan zaútočil nožem na lidi na hotelové pláži v letovisku Hurghada loni 14. července. Dvě německé turistky ve věku 56 a 65 let několika bodnými ranami usmrtil, další čtyři cizinky včetně šestatřicetileté Češky zranil. Žena utrpěla zranění do zad a do nohy. [celá zpráva]

Zpočátku její léčba vypadala nadějně. Žena komunikovala s příbuznými, kteří za ní do nemocnice přijeli. Její stav se ale rapidně zhoršil a poslední dny ji při životě udržovaly jen přístroje. Podle rodiny, kterou informovali lékaři, se v jejím těle rozšířila infekce způsobující selhání orgánů. [celá zpráva]

Mohl mít politický motiv, míní Němci

Egyptské úřady sice shledaly útočníka nesvéprávným a muže umístily do psychiatrické léčebny, němečtí kriminalisté tvrdí, že čin mohl být nábožensky motivován a útočník při něm mohl jednat na zadání někoho jiného.

Jeden ze svědků incidentu uvedl, že pachatel křičel, že v Egyptě nemají cizinci a křesťané co dělat. Agentura Reuters uvedla, že útočník byl stoupencem takzvané radikální organizace Islámský stát. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám