Hlavní obsah

Dva americké námořníky obžalovali v Japonsku ze znásilnění

– Tokio

Dva příslušníci amerického námořnictva byli v úterý v Japonsku obžalováni ze znásilnění. Čin měli spáchat 16. října. Obětí byla žena z Okinawy. Obžalovaní stanou před japonským soudem a hrozí jim minimálně čtyřleté vězení.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci na Okinawě

Článek

Američany obžalovali, že po pitce mimo základnu přepadli kolem čtvrté hodiny ranní na parkovišti mladou Japonku a hodinu ji znásilňovali. Dále čelí obvinění z trestného činu ublížení na zdraví a loupeže. Jeden z nich totiž vzal oběti z kabelky 7000 jenů (asi 1700 korun). [celá zpráva]

Znásilnění vyvolalo bouři protestů. Armáda Spojených států v reakci na násilný čin dvou 23letých Američanů vyhlásila pro všechny své vojáky sloužící v Japonsku zákaz nočního vycházení a za skandál se omluvila.

Americká vojenská přítomnost je na Okinawě, kde je polovina z 47 000 amerických vojáků v Japonsku, dlouhodobě choulostivou záležitostí. Místní obyvatelé si mimo jiné stěžují, že základny umístěné v osídlených oblastech působí nadměrný hluk a zvyšují kriminalitu. Napětí se vystupňovalo v roce 1995 po znásilnění místní školačky trojicí Američanů. Protesty přiměly Washington a Tokio k dohodě o uzavření hlavní letecké základny na Okinawě, tento plán ale již více než deset let stagnuje kvůli sporům, kam zařízení přesunout. Pentagon ale ustoupil Tokiu v tom, že američtí vojáci jsou souzeni japonskými soudy.

Reklama

Výběr článků

Načítám