Hlavní obsah

Do Ruska se vrátila první letadla s výsadkáři vyslanými do Kazachstánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Do Ruska se v sobotu vrátila první letadla s vojáky, které Moskva začátkem měsíce vyslala do Kazachstánu na žádost tamního prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva, jehož režim čelil masovým protestům. O jejich návratu informovala agentura TASS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přílet ruských výsadkářů z KazachstánuVideo: Reuters

 
Článek

Šest ruských transportních Iljušinů Il-76 přistálo ráno na letišti ve městě Ivanovo, které leží zhruba 250 kilometrů severovýchodně od Moskvy. Pak následovaly další čtyři stroje a další čtyři letadla dosedla na vojenské letiště Čkalovskij nedaleko hlavního města.

Rusové byli v Kazachstánu nasazeni v rámci sil Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) spolu s vojáky Arménie, Běloruska, Tádžikistánu a Kyrgyzstánu. O jejich vyslání požádal kazachstánský prezident Tokajev.

Celkem do Kazachstánu dorazilo na 2030 zahraničních vojáků. Prezident Tokajev misi ODKB označil za skončenou už v úterý. Kompletně staženi by měli být zahraniční vojáci do 19. ledna.

Zahraniční jednotky se začnou z Kazachstánu stahovat za dva dny

Svět

Nepokoje v největší vnitrozemské zemi světa propukly 2. ledna jako protesty proti zdvojnásobení cen pohonných hmot. I když Tokajev slíbil ceny vrátit na loňskou úroveň a zastropovat je, demonstranti zaútočili v několika městech na úřední budovy, především v Almaty, kde vypálili budovu radnice i prokuratury a rezidenci prezidenta.

V dalších dnech podle oficiálních údajů přišlo o život nejméně 164 demonstrantů a 16 příslušníků bezpečnostních sil, na 16 000 lidí bylo zatčeno. Reportér BBC Steve Rosenberg ale hovoří o stovkách obětí.

Foto: ČTK/AP

Ruské Il-76 přepravily do Kazachstánu i běloruské vojáky.

Tokajev, který svým bezpečnostním silám povolil střelbu do demonstrantů ostrými náboji, tvrdí, že mezi protestujícími byli teroristé z různých středoasijských zemí, Afghánistánu a z Blízkého východu.

Lidé vyrabovali všechno, stěžuje si kazašský prodejce

Svět

Situace se v posledních dnech uklidnila. Kazachstánské úřady, které kvůli způsobu potlačení nepokojů čelily kritice Západu, ve čtvrtek informovaly, že ve většině správních celků byl ukončen stav protiteroristické operace. Výjimku tvoří město Almaty a okolní Almatinská a Žambylská oblast, v nichž pokračuje zadržování osob, které jsou podezřelé z trestné činnosti během nepokojů.

I když šlo zřejmě o projev nespokojenosti se zhoršující se ekonomickou situací, objevily se spekulace, jestli nešlo také o boj o moc v kazachstánském vedení mezi Tokajevem, ochotným více naslouchat veřejnosti, a dlouhodobým vládcem země Nur-sultanem Nazarbajevem, do kterého byly zapojené tajné služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám