Hlavní obsah

Do čínské zóny vyslalo letouny i Japonsko, Jižní Korea žádá její zrušení

– Tokio/Soul/Peking

Do zóny vzdušné obrany, kterou minulý víkend vyhlásila Čína ve Východočínském moři, vyslalo po Spojených státech své vojenské letouny také Japonsko. Podle Tokia podnikly rutinní pozorovací let, aniž by se jejich posádky předem hlásily čínské straně, jak Peking požaduje. Zóna se nelíbí ani Jižní Koreji, která Čínu vyzvala, aby její vyhlášení zrušila.

Foto: Profimedia.cz

Japonsko do sporné oblasti běžně vysílá pozorovací letouny P-C3 Orion. Ilustrační foto

Článek

Čína požaduje, aby se letadla, která do oblasti směřují, předem identifikovala.  Japonsko, Jižní Korea a Spojené státy to odmítají. Místem už v úterý proletěly dva americké bombardéry B-52, aniž by jejich piloti předem čínskou stranu uvědomili. [celá zpráva]

Peking následně oznámil, že o letu věděl a monitoroval ho. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang upozornil, že Čína má „dostatek odhodlání a možností“ k hájení svých nároků ve sporné oblasti. Zároveň ale dodal, že budoucí odpovědi na přelety nad zónou budou záviset na „okolnostech a hrozbě“.

Zónu nezruší

Ve čtvrtek vyslalo do oblasti své vojenské letouny také Japonsko. „Provádějí pozorování ve Východočínském moři jako dřív. Týká se to také zóny,“ potvrdil agentuře Reuters vládní tajemník Jošihide Suga. Tokio podle něj nezamýšlí své postupy s ohledem na Čínu měnit. V oblasti běžně hlídkují japonské námořnictvo a letouny P-3C, podotkl Suga.

Ani japonský přelet nevyvolal žádnou bezprostřední tvrdou čínskou reakci. Peking se ale ohradil vůči jihokorejské výzvě, aby vyhlášení zóny odvolal. Jihokorejští zástupci ji přednesli během výročních jednání svých a čínských armádních stratégů.

Oblast zahrnuje sporná plynové pole a ostrůvky Senkaku, které si na Japonsku nárokuje Čína. Zóna navíc zasahuje do vojenské oblasti Jižní Koreje, která vznáší nárok na útes Jeodo.

Není úplně jasné, zda Čína vztahuje povinnost hlásit se také na civilní letadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám