Hlavní obsah

Dívky hýčkané jako symbol svobodného Afghánistánu volají o pomoc

– Kábul

Ikona lidskoprávního pokroku v osvobozeném Afghánistánu se může snadno stát symbolem zrady Západu. Skupina afghánských robotiček, kterou si hýčkala americká média i politici, po bleskovém obsazení země Tálibánem trne, zda se dočká pomoci a bude moci uprchnout ze země. Nabízí se Kanada, kde si dívky před dvěma roky třásly rukou s premiérem. Ta se ale k pomoci zatím nemá.

Dívčí afghánský robotický tým na pódiu

 
Článek

„Bojí se, co přinese zítřek. Chtějí se dál vzdělávat. Chtějí být i nadále představitelkami budoucnosti Afghánistánu. Jejich budoucnost ale zůstává velmi mlhavá a plná nebezpečí,“ řekla kanadské stanici CBC právnička Kimberley Motleyová, která se dívkám snaží pomoci.

Na kábulském letišti zůstávají další rodiny tlumočníků, burcuje spolek

Blízký a Střední východ

Velkou naději vkládá do Kanady, protože její premiér Justin Trudeau se se skupinou Afghánští snílci v roce 2018 setkal a nechal se slyšet, že je jejich „nadšeným podporovatelem“.

Náctileté robotičky se ale proslavily i ve Spojených státech. Americká média ochotně referovala například o jejich metodě výroby plicních ventilátorů z použitých dílů Toyoty Corolla, která je v Afghánistánu hojně zastoupená.

Motleyová se proto ve svém morálním apelu v deníku The Washington Post obrací i na úřady Spojených států, potažmo jejich občany.

Padá na mě smutek, přiznal exprezident Bush

Svět

Zbudou jen portréty na zdech?

„Pokud Bílý dům nedokáže najít místa v evakuačních letadlech ani pro hrstku studentek a učitelů, které prezentoval jako příklad pokroku umožněného díky americké podpoře, ukáže tím, že jsou ženy jen postradatelnou obětí jejich politické hry,” uvedla Motleyová.

„Dokážou Spojené státy víc než jen namalovat jejich tváře na zeď své opuštěné ambasády v Kábulu?“ pokládá si řečnickou otázku právnička, která ženská práva v Afghánistánu hájila třináct let.

Tálibové obklíčili letiště v Kábulu, nechtějí tam pouštět Afghánce

Svět

Skupina Afghánčtí snílci byla založena před čtyřmi roky a čítala asi desítku dívek ve věku od patnácti do osmnácti let. Kromě pozornosti západních médií a politiků dívky vyhrály i řadu mezinárodních cen udílených odbornými porotami.

Pokud jde o případnou pomoc, je potřeba poznamenat, že evakuační lety takřka všech zemí váznou kvůli nepřehledné a zmatené situaci na mezinárodním letišti v Kábulu.

Není tedy vyloučeno, že se pomoc zmíněným dívkám už chystá.

Reklama

Výběr článků

Načítám