Hlavní obsah

Devadesátiletý Japonec zavinil v autě smrtelnou nehodu. Dostal pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

K pěti rokům vězení byl v Japonsku odsouzen devadesátiletý bývalý vysoký úředník, který byl shledán vinným ze způsobení dopravní nehody, při níž předloni v Tokiu zahynula matka s dítětem. Případ v zemi s rychle stárnoucí populací rozdmýchal debatu o tom, jak zabránit množícím se nehodám, na nichž mají podíl řidiči vysokého věku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Řada starších motoristů se v reakci na nehodu svého řidičského průkazu vzdala, uvedla agentura Kjódó.

Soud rozhodl o výši trestu 2. září. Lhůta pro odvolání byla stanovena do dneška, obviněný Kozo Iizuka, někdejší šéf již zaniklého Národního institutu pro pokročilé průmyslové vědy a technologie (AIST), ani prokuratura se ale proti verdiktu neodvolali.

Soud uvedl, že Iizuka projel na semaforu na červenou, protože si spletl plyn s brzdou. Při neštěstí přišly o život 31letá žena a její tříletá dcera, které jely na kole.

Smrt pro „černou vdovu”, rozhodl japonský nejvyšší soud

Svět

Dalších devět lidí utrpělo zranění. Iizuka obvinění odmítl s tím, že kontrolu nad řízením ztratil kvůli technickým problémům vozidla.

Podle soudu ale nese za nehodu zodpovědnost, jelikož držel zhruba deset sekund stisknutý plynový pedál, takže jeho auto zrychlilo až na 96 kilometrů v hodině.

Zatím není jasné, zda si Iizuka, který nedokáže bez pomoci chodit a používá kolečkové křeslo, odpyká trest za mřížemi.

Japonské zákony umožňují odsouzencům, kteří jsou starší 70 let, nebo těm, jejichž zdraví by mohlo být vězením ohroženo, udělit podmíněný trest, uvedla agentura Kjódó.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám