Hlavní obsah

Srílanský prezident po mohutných protestech ve středu odstoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolombo
Aktualizováno

Srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa souhlasil, že ve středu rezignuje. Oznámení o odstoupení z úřadu přišlo několik hodin poté, co demonstranti vtrhli do prezidentovy rezidence a později také do sídla premiéra, které zapálili. Předseda vlády Ranil Vikremesinghe už odpoledne informoval, že je ochoten rezignovat, aby otevřel cestu k vytvoření široké koalice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Srí Lankou zmítají protivládní protestyVideo: Reuters/AP

 
Článek

Prezident byl podle jednoho z příslušníků armády eskortován do bezpečí, napsala AFP. Podle dalšího armádního zdroje byl převezen do bezpečí už v pátek, protože se o víkendu měly konat protesty.

Spojit se s ním nelze, prezident však má vazby na ozbrojené síly. V zemi sílí spekulace, že prezident uprchl do ciziny. O jeho rozhodnutí rezignovat hovořil předseda parlamentu Mahinda Japa Abejvardena.

Foto: News Cutter, Reuters

Demonstranti v rezidenci srílanského prezidenta

Demonstranti se v sídle prezidenta v sobotu dlouho potýkali s policisty, kteří proti nim použili slzný plny i vodní děla. Při střetech bylo zraněno nejméně 31 lidí, včetně dvou policistů.

Nakonec demonstranti, jichž se podle policie u paláce sešlo na 100 000,  prolomili bezpečnostní bariéry a pronikli do rezidence , i když policisté stříleli do vzduchu. To už u sídla hlavy státu nebyli vidět žádní příslušníci bezpečnostních sil. Někteří demonstranti se pak koupali v bazénu u rezidence.

Foto: Dinuka Liyanawatte, Reuters

Demonstrace na Srí Lance

Dav demonstrantů, mezi nimiž nechyběli bojovníci za občanská práva, náboženští vůdci a umělci, se ráno shromáždil na pobřeží bývalého hlavního města Kolombo nedaleko rezidence hlavy státu.

Odsud se navzdory opatřením a zásahům policie vydal do vládní čtvrti. Vtrhl také do sídla premiéra Vikremesinghea, které následně zapálil. Zda byl předseda vlády uvnitř, není jasné.

Demonstranti požadují demisi hlavy státu 

Požadoval okamžitou demisi prezidenta i vlády kvůli největší hospodářské krizi v zemi od získání samostatnosti v roce 1948.

Země nemá palivo, dostávají ho jen sanitky, policejní a hasičské vozy, prostředky hromadné dopravy a auta rozvážející potraviny.

Obyvatelé vyšli do ulic poté, co byl v sobotu ráno zrušen zákaz vycházení platný v Kolombu a dalších velkých městech od pátečního večera. Právníci a opozice ho označili za nezákonný.

Foto: Amitha Thennakoon, ČTK/AP

Zásah proti demonstrantům v Kolombu

Premiér Ranil Vikremesingh, který byl jmenován do funkce v květnu po násilných protestech a patří mezi odpůrce vládnoucího rodinného klanu Radžapaksových, už přiznal, že se ekonomika zhroutila a země de facto zbankrotovala.

Alespoň tak ji nahlíží Mezinárodní měnový fond, s nímž jedná o pomoci, což řešení situace komplikuje.

Premiér v sobotu svolal krizový štáb vůdců srílanských politických stran, aby řešili krizi. Požádal i o svolání parlamentu.

Jak vládnoucí rodina Rádžapaksových zruinovala Srí Lanku

Svět

Už v dubnu tamní vláda oznámila, že přestává splácet zahraniční půjčky kvůli nedostatku peněz. Zadlužení činí 51 miliard dolarů, z nichž 28 je splatných do roku 2027.

Protesty probíhají od března a měly silný dopad na rodinu Radžapaksových, která zemi vládla.

V květnu se vzdal postu premiéra prezidentův bratr Mahinda a ještě předtím opustil funkci ministra financí další bratr Basil, který se v červnu vzdal i poslaneckého mandátu. Z kabinetu odešel i Mahindův syn.

Mezinárodní měnový fond se Srí Lankou jedná jako se zbankrotovanou zemí.

Protože země nemá žádná paliva, obrátil se Gotabaja Radžapaksa s žádostí o poskytují úvěru na jejich nákup na ruského prezidenta. Země v posledních měsících už  ropu z Ruska kupovala.Vyzval také Vladimira Putin, aby Aeroflot obnovil lety na ostrov a zamířili tam ruští turisté.

Foto: Dinuka Liyanawatte, Reuters

Demonstrace v Kolombu

Reklama

Výběr článků

Načítám