Hlavní obsah

Další nálet na Libyi, postižen je opět Tripolis

Tripolis
Aktualizováno

V okolí opevněného sídla libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v metropoli Tripolisu zazněly ve čtvrtek ráno výbuchy. Podle agentury AP se oblast opět stala terčem náletů letadel Severoatlantické aliance, která útoky v těchto místech podnikla už v minulosti.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Hřib dýmu, který se utvořil nad jednou ze zasažených budov. (Záběr ze staršího útoku)

Článek

Zatím není jasné, jaké objekty byly zasaženy. Po šesti silných explozích se nad oblastí v bezprostředním sousedství Kaddáfího komplexu Báb Azízija zvedl sloup dýmu. Kaddáfího komplex byl už dříve několikrát bombardován.

K incidentu se nevyjádřily ani libyjské vládní zdroje. NATO zatím nálety nepotvrdilo.

Obama hájí zapojení USA  do akcí v Libyi

Americký Bílý dům ve středu obhajoval rozhodnutí prezidenta Baracka Obamy vést vojenskou intervenci v Libyi jako zcela legální z hlediska amerického práva. Členům Kongresu poslal právní analýzu o 30 stránkách.

Deset členů amerického Kongresu  zažalovalo Obamu. Podle nich porušil zákon z roku 1973, který americkému prezidentovi umožňuje podnikat vojenské operace bez schválení Kongresu a bez vyhlášení války pouze po omezenou dobu.

Podle zákona může prezident USA sice rozhodnout o vojenské akci, ale ta může trvat jen 60 dní, dalších 30 dní může trvat stahování jednotek. Pokud by nasazení sil trvalo déle, musí prezident požádat Kongres o schválení.

Obamův úřad se ale zaštiťuje omezeností akcí v Libyi, na které se podle jeho názoru zákon nevztahuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám