Hlavní obsah

Další jaderný test může střelnici KLDR rozmetat a vypustit do světa radiaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Případný další jaderný test Severní Koreje na pokusné jaderné střelnici Punggje-ri by mohl vést ke zhroucení hory, která je nad ní, a úniku radiace do okolí. S odvoláním na čínského experta o tom v úterý informoval list The Daily Mail.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un během inspekce severokorejského jaderného programu.

Článek

Někdejší šéf Čínské jaderné společnosti Wang Naj-jen se domnívá, že jediný další jaderný test by mohl vést k úniku radiace do celého regionu.

„Říkáme tomu svržení střechy hory. Pokud se hora zhroutí a obnaží se v ní díra, povede to k mnoha špatným věcem,“ řekl Wang Naj-jen deníku South China Morning Post.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

KLDR provedla šestý jaderný testVideo: Reuters

Severní Korea má podle něj málo míst, kde může jaderné pumy testovat, což riziko zvyšuje. Záleží také na tom, jaké podzemní tunely hloubí. Vertikální jsou bezpečnější, ale také nákladnější a složitější z hlediska hloubení. Je proto podle Wang Naj-jena pravděpodobnější, že KLDR volí spíše snazší a lacinější horizontální tunely.

Vodíková puma hrozivé síly

V pořadí šestý a dosud poslední jaderný test provedl severokorejský režim Kim Čong-una v neděli. [celá zpráva]

Jednalo se o vodíkovou pumu – nejsilnější nálož, jakou kdy KLDR odpálila. Byla silnější než pumy, které shodily Spojené státy na japonská města Hirošimu a Nagasaki. Jihokorejské ministerstvo obrany zveřejnilo v pondělí aktualizovaný odhad, podle něhož uvolnila bomba 50 kilotun energie.

Ještě před nedělním testem Severokorejci uvedli, že mají zbraň s „velkou ničivou silou“, která může být umístěna na mezikontinentální balistickou střelu. [celá zpráva] To však nelze spolehlivě ověřit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jižní Korea odpověděla raketovým cvičením na jaderný test KLDRVideo: Reuters

Podle jihokorejské rozvědky, na níž se odkazuje agentura Jonhap, se chystají Severokorejci vybudovat pro své jaderné testy třetí tunel, protože ten druhý, který použili při nedělním testu, se mohl zhroutit.

To je jedno z možných vysvětlení toho, proč po otřesech vyvolaných testem následovaly ještě další. [celá zpráva]

Kim brzy dostřelí i do Evropy, varuje Francie

I když ne všechno, co KLDR o svých zbraních tvrdí, je podle expertů pravda, pokrok Severokorejců ve vývoji zbraní je třeba brát vážně.

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová podle ČTK v úterý varovala, že by KLDR mohla vyvinout balistické rakety schopné zasáhnout Evropu dříve, než se očekávalo. „Možnost vyhrocení situace vedoucího k rozsáhlému konfliktu nelze vyloučit,” prohlásila.

Reklama

Výběr článků

Načítám