Hlavní obsah

Čtyřiačtyřicet vězňů umřelo horkem v čadské věznici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ndjamena

Skupina 44 vězňů zemřela v ćadské věznici horkem, protože v přeplněné cele bylo 46 stupňů Celsia. Plyne to ze závěrů vyšetřování, o nichž v neděli informovala stanice BBC. Vězni zemřeli v cele v noci na 15 dubna.

Foto: Profimedia.cz

Věznice v Čadu

Článek

Prokuratura tvrdila, že v cele byli bojovníci radikálního hnutí Boko Haram, kteří spáchali sebevraždu, když pozřeli jed. Národní komise pro lidská práva však uvedla, že šlo o civilisty, kteří byli v nebezpečně přeplněné cele, kde trpěli horkem, žízní a hladem.

Čadský ministr spravedlnosti Džimat Arabí uvedl, že bylo kvůli závěrům komise zahájeno vyšetřování.

Čtyřiačtyřicet mrtvých těl bylo nalezeno ve věznici u hlavního města 15. dubna ráno. Prokuratura uvedla, že šlo o část z 58členné skupiny bojovníků Boko Haram zadržené při velké bezpečnostní operaci. Dodala, že čtyři byli pitváni a zjistil se v jejich těle jed.

Nezávislá komise ale zjistila, že šlo o zadržené rolníky a že mezi 23. březnem a 8. dubnem neprobíhala v zemi žádná operace proti Boko Haram.

Přeživší řekli, že jídlo dostávali jen občas a v nedostatečném množství. Dodali, že ve vedru začali někteří padat za zem. Zbylí vězni volali o pomoc, ale strážní to ignorovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám