Hlavní obsah

ČR nepodporuje samostatnost Tibetu, podepsal v Pekingu Zaorálek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Tibet je neoddělitelnou součástí Číny a Česká republika nepodporuje jeho samostatnost v jakékoli podobě. Plyne to z prohlášení, které v Pekingu přijal český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) spolu se svým protějškem Wangem I.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lubomír Zaorálek

Článek

Zaorálek popřel, že by téma ochrany lidských práv vyměnil za ekonomické zájmy. Tibet Čína násilně připojila v 50. letech a v ČR hodně zastánců každoročně vyvěšuje tibetské vlajky, které podporují samostatnost tohoto území.

„Rozhodně nic za nic nevyměňujeme. Je pro mě naprosto nepřijatelné to zredukovat jen na to, že tu jsou jen dva segmenty a ty vyměňujeme mezi sebou," řekl Zaorálek před cestou do Číny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z dokumentu dále plyne, že země se nebudou vměšovat do svých vnitřních záležitostí a také to, že podporují ochranu lidských práv.

„Obě strany znovu potvrdily úsilí ve věci podpory a ochrany lidských práv na základě rovnocennosti a vzájemného respektu," zní věta z dokumentu. Podle organizací na ochranu lidských práv přitom čínský režim umlčuje své kritiky a vězní je.

Ekonomické vztahy posílí

Česko a Čína chtějí posílit vzájemný dialog a prohlubovat spolupráci v oblasti vědy a technologií, vzdělání, energetiky, zemědělství a v cestovním ruchu. „Obě strany hodlají posílit vzájemné investice, podnítit další růst obchodu, budou vybízet své firmy, aby v druhé zemi investovaly, a vynaloží úsilí pro vytvoření příznivých podmínek pro vzájemnou spolupráci," uvádí prohlášení k otázce hospodářské kooperace, kterou by česká vláda ráda s asijským ekonomickým obrem posílila.

Anketa

Je správné, že Lubomír Zaorálek podepsal prohlášení, že ČR nepodporuje samostatnost Tibetu?
ano
9,7 %
ne
90,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20190 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám