Hlavní obsah

Co je s Kimem? Nebývalá politická aktivita v KLDR naznačuje změny

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Severní Koreji se v létě konalo nečekaně velké množství zasedání na nejvyšší úrovni, které naznačují, že se v zemi mění rozdělení moci. Nepřímo to potvrzuje, že tamní vůdce Kim Čong-un má zdravotní problémy. O těch se spekulovalo už na jaře, kdy se dokonce psalo, že by mohl být po smrti. Nyní se objevila zpráva, že Kim leží v kómatu, což uvedl jihokorejský diplomat Čang Song-min. Jiné zdroje ale informaci nepotvrdily.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Čang, který byl poradcem někdejšího prezidenta Kima Te-džunga, jenž prosazoval politiku otevřenosti vůči KLDR, pro list Mirror uvedl, že 36letý korejský vůdce „je v kómatu, ale jeho život neskončil.”

Podle něj ho v době nepřítomnosti zastupuje jeho sestra: „Kompletní následnická struktura se ještě nezformovala, tak byla do čela dána Kim Jo-čong, protože se (mocenské) vakuum nedá udržet po delší dobu.“

Kim Čong-un je v kómatu, tvrdí diplomat

Svět

Podle jihokorejské tajné služby NIS si sice Kim Čong-un udržuje nejvyšší post, ale ve čtvrtek získala jeho 33letá sestra Kim Jo-čong větší pravomoci a na starosti bude mít mimo jiné vztahy KLDR se Spojenými státy a s Jižní Koreou. Oficiálně to má uvolnit ruce vůdci. NIS tvrdí, že sestra je „de facto druhá na žebříčku moci“.

Kima už unavuje absolutní moc. Jeho sestra prý povýšila

Svět

Že dochází v mocenském rozdělení země ke změnám, ukazuje nebývalé vysoký počet zasedání a schůzí nejvyššího vedení, o němž informoval v pátek specializovaný server 38North.

Už 18. července se sešla Ústřední vojenská komise a po ní následovalo týž den neobvyklé jednání nejužšího vedení komise za zavřenými dveřmi. Pak se 25. července konalo mimořádné naléhavé zasedání politbyra a 5. srpna následovala schůze výkonného výboru vládností Korejské strany práce. Další zasedání politbyra následovalo 13. srpna a 19. se sešlo plénum Ústředního výboru Korejské strany práce.

To je na Severní Koreu naprosto nebývalé množství. Kim Čong-un pořádal zasedání nejvyšších orgánů častěji než jeho otec a děd, kteří mnohdy udělali stranický sjezd až po desetiletích, ovšem rozhodně ne pětkrát do měsíce. KLDR se ráda prezentuje jako extrémně stabilní země fungující podle plánu, takže není důvod pořádat podobná zasedání často.

Jde o kolabující ekonomiku? 

Podle serveru 38North zesedání mohla souviset i se snahou přenášet pravomoci na nižší články řízení, otevřeně však uvedl, že se zřejmě jedná o významné změny v politice země a možná o snahu prosadit ekonomické reformy, které váznou.

Stranický list Rodong Sinmun v pátek uvedl, že země příští rok v lednu uspořádá 8. sjezd Strany práce, kde se budou hodnotit ekonomické úspěchy a selhání posledních pěti let a stanoví se na něm i plány nové pětiletky na roky 2021 až 2025. Plány té stávající přitom byly letos opuštěny, protože se je kvůli externím i interním problémům nedařilo plnit.

Podle experta ze Stanfordovy univerzity Daniela Sneidera čelí severokorejská ekonomika hluboké strukturální krizi, kterou umocňují sankce, epidemie koronaviru a povodně. Kim 7. srpna navštívil povodněmi postižené oblasti provincie Severní Hanmjong. [celá zpráva]

Jaká je role Kimovy sestry?

Server 38North však zpochybňuje tvrzení jihokorejské tajné služby, že se Kimova sestra stala druhou nejmocnější osobou v zemi, když na ni Kim Čong-un „přenesl částečně svou moc“. Upozorňuje, že pozice Kim Jo-čong není jasná, protože se neobjevila na posledních dvou zasedáních politbyra, do kterého byla zvolena jako dočasný člen v dubnu.

Poslední zprávy však naznačují, že četná politická jednání měla zajistit fungování země i v době Kimovy nemoci. Kim se v dubnu neobjevil pět týdnů na veřejnosti a spekulovalo se, že je po smrti. I poté se objevoval na veřejnosti jen sporadicky, což posílilo spekulace o tom, že je nemocný.

Kim zemřel po operaci, tvrdí přeběhlík z KLDR

Svět

Co je s Kimem nyní, není jasné, protože zpráva o jeho kómatu je jen z jediného zdroje.

O dění v zemi je toho přitom známo ještě méně než obvykle, protože kvůli omezení pohybu opustili zemi britští, švédští a němečtí diplomaté stejně jako činovníci francouzské kulturní kanceláře, uvedl server NK News.

Reklama

Výběr článků

Načítám