Hlavní obsah

Kima už unavuje absolutní moc. Jeho sestra prý povýšila

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang, Soul

Šestatřicetiletého Kim Čong-una už unavuje být absolutním vládcem Severní Koreje. Část pravomocí tak postupně deleguje na další důvěryhodné lidi. Největší Kimově důvěře se těší jeho mladší sestra Kim Jo-čong. Na bedrech proto nově ponese odpovědnost za vztahy s USA a Jižní Koreou – z vojenského hlediska úhlavními nepřáteli. Jihokorejské zákonodárce o tom zpravila tamní rozvědka.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Kim Jo-čong na archivním snímku

Článek

"Kim Čong-un si nadále udržuje absolutní moc, některé úkoly ale předal své sestře a několika dalším poradcům. Kim Jo-čong má na starost politiku vůči Spojeným státům a Jižní Koreji a je fakticky dvojkou tamního režimu, byť Kim Čong-un svého nástupce dosud nezvolil," napsala jihokorejská zpravodajská agentura NIS.

Bude mít Severní Korea diktátorku? Sestra Kim Čong-una má šance ujmout se otěží

Svět

Severokorejský vůdce své rozhodnutí oznámil údajně ve čtvrtek v severokorejském parlamentu. Podle NIS, která se odvolává na jihokorejské zpravodajce, je důvodem snaha Kim Čong-una ulevit si od stresu, který jej vzhledem k tomu, že je diktátorem v poslední stalinistické zemi světa, tíží.

Kim může mlžit

Jihokorejští zpravodajci se nicméně mohou mýlit. Skepticky se ke zprávě NIS vyjádřil například server NK News, který monitoruje dění v Severní Koreji. Poznamenal přitom, že Kimova sestra chyběla tento měsíc na dvou důležitých schůzích severokorejského vedení a někteří pozorovatelé dokonce spekulovali o jejím přeložení na nižší pozici.

Foto: Yonhap, Reuters

Sestra severokorejské vůdce Kim Jo-čong a formální hlava KLDR Kim Jong-nam si na olympiádě v Jižní Koreji podali ruce s prezidentem Jižní Koreje.

Hvězda třiatřicetileté Kim Jo-čong stoupá od zimních olympijských her v Jižní Koreji v roce 2018, kam přijela na uvítací ceremonii, připomněla ČTK. Kim Jo-čong následně doprovázela bratra na významných mezinárodních schůzkách, včetně Kimova summitu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Kim Jo-čong je si s bratrem blízká od mládí, kdy spolu žili a studovali několik let ve Švýcarsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám