Hlavní obsah

Císař Naruhito absolvoval odložený průvod k intronizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tokiem projel slavnostní průvod, který japonský císař Naruhito se svou chotí císařovnou Masako uspořádal ke svému uvedení na trůn. Kolonu 50 vozů sledovaly na trase dlouhé 4,6 kilometru desítky tisíc lidí. Původně se měl průvod konat již v říjnu, ale tehdy jej zhatilo počasí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slavnostní průvod u příležitosti uvedení japonského císaře na trůnVideo: Reuters

 
Článek

Otevřený vůz císaře a císařovny následovaly automobily s korunním princem či s premiérem. Kolona 50 automobilů dlouhá asi 400 metrů vyjela od císařského paláce. Trasa pak vedla také kolem policejního velitelství a budovy parlamentu k rezidenci císařského páru.

Na místě platila přísná bezpečnostní opatření, policie u domů podél trasy kontrolovala lidem doklady a na řadě míst zkoumala také obsah tašek. Do ulic bylo k zajištění bezpečnosti vysláno 26 000 policistů.

Nový japonský císař Naruhito byl uveden na trůn

Svět

Devětapadesátiletý Naruhito už letos prvního května převzal panovnické povinnosti od svého otce Akihita, který ze zdravotních důvodů abdikoval. Stal se tak 126. císařem nejstarší vládnoucí dynastie světa.

Formální předání moci bylo ale završeno až 22. října oficiální intronizací, tedy japonským ekvivalentem korunovace, které se zúčastnili lídři z celého světa.

Původně měl být slavnostní průvod v den intronizace, byl ale o tři týdny odložen kvůli následkům říjnového tajfunu Hagibis. Ten zasáhl velkou část Japonska, včetně Tokia, zabil 89 lidí a přinesl záplavy, jež poničily desítky tisíc domovů. Císařský pár 15. května vydal prohlášení, v němž vyjádřil soustrast pozůstalým obětí bouře.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Císař Naruhito s chotí Masako

Foto: Shinji Kita, ČTK/AP

Slavnostní průvod v Tokiu

Foto: Issei Kato, Reuters

Intronizační průvod v Tokiu

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Císař Naruhito s chotí

Reklama

Výběr článků

Načítám