Hlavní obsah

Čínu čeká výměna vedení, prezidentem má být viceprezident

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Ve čtvrtek začne 18. sjezd Komunistické strany Číny, který potrvá sedm dní. Generálním tajemníkem sjezdu bude stávající čínský viceprezident Si Ťin-pching. Podle agentury AFP to znamená, že Si se stane novým stranickým šéfem.

Foto: Profimedia.cz

Americký viceprezident Joe Biden se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem

Článek

"Delegáti přípravné schůze (KS Číny) schválili nominaci soudruha Si Ťin-pchinga generálním tajemníkem sjezdu," prohlásil na dnešní tiskové konferenci mluvčí strany Cchaj Ming-čao.

Agentura AFP uvedla, že řízení sjezdu je tradičně svěřováno nadcházejícímu generálnímu tajemníkovi strany. Není proto pochyb, že v čele strany čítající 82 miliónů členů vystřídá současného čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa po deseti letech právě Si Ťin-pching. O tom, že 59letý Si tuto funkci převezme a v březnu 2013 se stane i čínským prezidentem, se mluví již delší dobu.

Za prioritu pro stranu v nadcházejícím období označil mluvčí Cchaj boj s korupcí. Připomněl přitom největší skandál strany z poslední doby, případ někdejšího vysokého funkcionáře Po Si-laje, jehož manželka byla odsouzena na doživotí s dvouletým odkladem za vraždu britského podnikatele. Po čelí podezření z korupce a zneužití moci.[celá zpráva]

Hluboce poučeni

"Naše země je měnící se společnost, v níž snadno a často dochází ke korupci, a pro stranu je řešení tohoto problému náročný, dlouhodobý úkol," podotkl Cchaj. "Případy Po Si-laje a (ministra železnic odvolaného kvůli obvinění z podvodů) Liou Č'-ťüna... se týkají nejvyšších postů strany a jsou to závažné korupční případy... z nichž jsme se hluboce poučili," dodal Cchaj s tím, že strana "posílí dozor a urychlí vytvoření systému trestů a prevence a postupně zlikviduje semeniště korupce".

Agentura AP uvádí, že Chu opouští Čínu bohatší, silnější, ale také s většími nerovnostmi. Když se dostal k moci, byla čínská ekonomika jen o málo silnější než italská, nyní je druhou nejsilnější na světě. Příjem na hlavu vzrostl pětkrát na 5400 dolarů ročně.

Na druhou stranu ale nedokázal vyřešit dlouhodobé problémy, i když část prostředků z bohatého pobřeží odklonil do chudších vnitrozemských oblastí. Neodstranil cenzuru a v zemi stále přetrvává politika utajování, což se ukázalo při epidemii SARS. Nadále se opírá o tradiční tři pilíře moci - stranu, policii a propagandu. Část kritiky ale padá i na hlavu viceprezidenta. Jeho volba ukazuje, že Čína nechce měnit linii, i když napětí ve společnosti může vést k otřesům. Proto Čína tak kritizuje různé revoluční vlny.

Odstavení Po Si-laje ale ukazuje, že neomaoisté kladoucí větší důraz na rovnostářství nemají šanci se prosadit ve vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám