Hlavní obsah

Čínského prominenta Po Si-laje vyloučili ze strany a obvinili z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Kariéra ambiciózního čínského politika, stranického šéfa třicetimiliónového Čchung-čchingu 63letého Po Si-laje, který měl šanci získat nejvyšší funkce, skončila. Podle pátečního vyjádření čínských médií byl vyloučen ze strany a obviněn ze zneužití moci i z korupce. Obvinění přišlo poté, co byla odsouzena za vraždu britského podnikatele Neila Heywooda Po Si-lajova žena Ku kchaj-laj a šéf čchungčchingské policie Wang Li-jün za pokus smrt zatajit.

Foto: Reuters

Ku Kchaj-laj s Po Si-laj

Článek

Po, který obdivoval Mao Ce-tunga a liboval si v pořádání akcí se zpěvy masových písní, měl velkou šanci se v listopadu dostat do nejužšího vedení čínské komunistické strany a možná i do jejího čela. Wang Li-jün dokázal v Čchung-čchingu zatočit s organizovaným zločinem a korupcí. Pak se ale ukázalo, že do korupce je zapletena i Ku Kchaj-laj. Ta navíc otrávila britského podnikatele Neila Heywooda, s nímž spolupracovala na neúspěšném mnohamiliónovém obchodu. Brit jí údajně začal vyhrožovat.

Při procesech se ukázalo, že Po si-laj o vraždě věděl. [celá zpráva]

Při procesu s policisty vyšetřujícími smrt Heywooda se čtyři přiznali, že chtěli Poovu manželku před vyšetřováním chránit. V pátek za to dostali tresty od pěti do 11 let vězení. Už dříve se totiž spekulovalo, že se pokusil vyšetřování své ženy z moci své funkce zastavit.

Agentura Nová Čína zveřejnila prohlášení Ústředního výboru Komunistické strany Číny a politbyra, podle kterého Po „zneužil své moci, udělal vážné chyby a nese velkou odpovědnost v případě Wang Li-jüna a v případu zosnované vraždy“.

Prohlášení zmiňuje, že „Po využil výhod své funkce, aby získal zisk pro jiné a osobně i přes svou rodinu přijímal ohromné úplatky“. „Poovo chování má vážné důsledky, vážně podkopalo reputaci strany i země, mělo velmi negativní dopad doma i v zahraničí a vážně poškodilo zájmy strany a lidu,“ doplňuje dále.

Prohlášení ústředního výboru na závěr vyzývá “stranické organizace na všech úrovních“, aby se poučily z negativního příkladu Po Si-laje.

Odsouzen byl i Poův osobní život: „Po měl aféry a nevhodné sexuální vztahy s mnoha ženami.“

Skandál je pro Peking o to horší, že do něj byly zapleteny i cizí země, zavražděn byl Brit a Wang se načas ukrýval na americkém konzulátu. [celá zpráva]

Konec Po Si-laje vypovídá především o tvrdosti bojů ve vedení Komunistické strany Číny. Číňané ale oceňují, že byl případ odhalen a potrestáni byli viníci, přičemž soud může čekat i prominenta. Pochybnosti ale vzbuzuje fakt, že stání s Ku i Wangem byla jen dvoudenní. [celá zpráva]

Navíc se ve čtvrtek objevily spekulace, že Heywood nebyl otráven kyanidem, protože na těle nebyly patrné stopy po otravě tímto jedem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám