Hlavní obsah

Čínský velvyslanec v Británii odrazoval poslance od cesty na Tchaj-wan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čínský velvyslanec v Británii Čeng Ce-kuang varoval, že potenciální cesta britského parlamentního výboru pro zahraniční věci na Tchaj-wan by měla „vážné dopady“ na vztahy s Čínou. Podle listu The Guardian poslanci cestu plánují na listopad nebo prosinec tohoto roku a povede ji konzervativec Tom Tugendhat, který se v červenci neúspěšně ucházel o premiérský post.

Foto: Profimedia.cz

Čínský velvyslanec v Británii Čeng Ce-kuang

Článek

Čeng Ce-kuang britské politiky vyzval, aby „netančili, jak Spojené státy pískají“, a připomněl společné britsko-čínské prohlášení z roku 1972, podle něhož Británie Tchaj-wan neuznává jako samostatný stát, ale jako čínskou provincii. V roce 1972 také diplomatické vztahy mezi Čínou a Británií povýšily na velvyslaneckou úroveň.

Čeng Ce-kuang od minulého léta čelí britským sankcím, které mu znemožňují přístup do obou komor parlamentu.

Vztahy mezi Londýnem a Pekingem jsou na nízké úrovni. Oba kandidáti na premiérský post Liz Trussová i Rishi Sunak minulý týden zdůraznili, že vůči Číně by ve funkci zastávali tvrdý postoj.

 Obrat v politice k Tchaj-wanu

Otázka Tchaj-wanu je v těchto dnech citlivá kvůli návštěvě americké předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, která se na ostrov vydala navzdory čínským varováním o „vážných následcích“, které bude cesta mít.

USA rozšíří spolupráci s Tchaj-wanem, Čína zuří

Svět

Zdroje obeznámené s plánovanou britskou cestou na Tchaj-wan řekly listu Guardian, že jejím smyslem by bylo „vyjádření podpory demokratickému ostrovu, který Čína považuje za svůj“.

Reklama

Výběr článků

Načítám